Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasakları sürecinde "vahşet bodrumları"nda yakılarak öldürülen Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Mehmet Yavuzel'in anması polis tarafından engellendi. 

Anma öncesi Suruç Aile Mezarlığının girişi polisler tarafından kurulan barikatla ablukaya alındı. Mezarlığa girmek isteyen aralarında aileler, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) yöneticileri, HDP'lilerin bulunduğu kitle engellendi. Polis, engellemeye valiliğin yasak kararını gerekçe gösterdi. 

Polis ablukasına tepki gösteren Ayşe Sürücü, "Burada suç işleniyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Bodrumlarda vahşice katledilen bu insanların mezarını ziyaret etmemize izin vermiyorlar" dedi.

Yapılan tartışma ardından polisler, sadece anne Meliha Aktaş'ın ve Ayşe Sürücü'nün mezarlığa girmelerine izin verileceğini söyledi. 

Duruma tepki gösteren Meliha Aktaş, ablukaya tepki göstererek mezarlığa yalnız girmeyeceğini belirterek, "Ben bu acıyı tek başıma kaldıramam. Bu da bunu engelleyenlerin ayıbı olsun" dedi.

Mezarlığa girişe izin verilmemesi üzerine katılımcılar mezarlık önünde kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Sürücü, "5 yıl önce Cizre bodrumlarında yüzün üzerinde savunmasız kişi devlet tarafından katledildi. 5 yıl geçmesine rağmen bunun hesabını vermediler. Bugün de aileler, çocuklarının mezarlarını ziyaret etmek istiyor.Önümüze barikat kurup engelliyorlar. Bu yaklaşımı lanetliyoruz" dedi.

'50 YILDA GEÇSE'

DFG Yöneticisi Zeynel Bulut da "Bugün belki izin vermediler ama 50 yılda geçse bu mücadelenin takipçisi olacağız. Arkadaşlarımızı anıyor, mücadelelerini sürdüreceğimizi belirtiyoruz" dedi. 

Engellemenin ardından kalabalık grup mezarlık önünden ayrılarak Rohat Aktaş'ın aile evine ziyarette bulundu. (Şırnak/MA)