2014 ile 2019 yıllarında yapılan yerel seçimlerde halkın tercihini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) yana kullandığı belediyelere yapılan kayyım atamaları, AKP iktidarının giriştiği irade gaspının örnekleri oldu. İktidar güdümündeki yargı eliyle verilen hizmet ve çalışmalar nedeniyle BDP ve HDP’li siyasetçilere yöneltilen suçlamalar, yapılan planlamalara kadar uzandı. Bunun örneği ise BDP yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından hazırlanan "2015-2019 Stratejik Plan"ın suç sayılması oldu.

31 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde BDP’den belediye eşbaşkanı olarak seçilen Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, 1 Kasım 2016’da İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınıp, yerlerine kayyım olarak Cumali Atilla atandı. Kışanak ve Anlı’nın henüz görevde olduğu dönemde "2015-2019 Stratejik Plan" hazırlandı. Bu plan, 26 Kasım 2014 tarihinde toplanan belediye meclisi tarafından onaylandı. 

AKP'LİLER DE ONAY VERDİ

94 üyeden oluşan belediye meclisinin o günkü oturumunda hazır bulunan aralarında AKP’li üyelerin de olduğu 86 meclis üyesinin tümünün onayladığı plan, 404 karar numarasıyla kayıt altına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı yaklaşık 7 yıl sonra 2015-2019 Stratejik Plan içerisinde yer alan ve kamu hizmetlerini planlama, uygulama ve denetim süreçlerine kent dinamikleri ve halkının dahil edilmesini öngören "Demokratik Öz-Yönetim Tutum Belgesi"ni soruşturma konusu yaptı. 

Kentteki dernek, vakıf, sendika oda gibi örgütlü grupların yanı sıra herhangi bir kuruma üye olmayan halkın da doğrudan yönetime katılımını esas alan bu tutum belgesine dair başlatılan soruşturma ile o meclis toplantısında yer alan BDP’li üyeler hakkında iddianameler hazırlanıp, davalar açıldı. Hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla dava açılan BDP’li meclis üyelerinden biri Ayşe Çelikbilek oldu.

Savcılık tarafından Çelikbilek hakkında hazırlanan iddianamede, “Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 26/11/2014 tarih ve 414 karar numarası ile kabul etmiş olduğu 2015-2019 Büyükşehir Belediye Başkanlığı Stratejik Planında yer alan Demokratik Öz-Yönetim Stratejik alan olarak belirlenmiş ve bu konuda ortaya konulan stratejik amaç, stratejik hedef ve projeler ile Devletin Birliğini ve Bütünlüğünü bozma amacı taşıdıkları ve söz konusu eylemin 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 3. Maddesi kapsamına girmediği değerlendirildiğinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve iş bu tevdi raporunun IV. Bölümünde isimleri belirtilen aralarında şüphelinin de bulunduğu (86) Belediye Meclis üyesi hakkında genel hükümlere göre işlem yapılıp, yapılmayacağı hususunun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının takdirinde olduğu hususlarının belirtildiği anlaşılmıştı” değerlendirmesi yapıldı. 

İddianame sunulduğu Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilip, Çelikbilek’in aynı suçlamayla bu mahkemede yargılandığı diğer dosyasıyla birleştirildi. 

BDP'Lİ ÜYELERE DAVA 

Stratejik Plan’ın kabul edildiği toplantıda yer alan BDP’li diğer meclis üyeleri hakkında da ayrı ayrı soruşturmalar başlatılıp, bunların bir bir davaya dönüşürken, plana onay veren AKP’li meclis üyeleri hakkında ise şu ana dek başlatılmış bir soruşturma olmadığı öğrendi.

Savcılığın yaklaşık 7 yıl sonra suç sayıp, soruşturma konusu yaptığı Stratejik Plan'a hala kayyım yönetimindeki belediyenin resmi sitesinden ulaşılabilir.

MA / Ömer Çelik