Mardin’de AKP’li Artuklu Belediyesi’nin 2020 yılı harcamalarına ilişkin Belediye Meclisi tarafından gerçekleştirilen 2020 yılı Denetim Raporu tamamlandı. Meclis Denetim Komisyonu’nda oy birliğiyle kabul edilen raporda, belediyenin usulsüz harcamalarına dair çarpıcı bilgilere yer verilerek, yapılan harcamaların “şaibeli” olduğu vurgulandı. Belediyenin hemen hemen tüm işlemlerinde kamuoyunda “Adrese teslim ihale” olarak anılan “Doğrudan temin yolu”nu kullandığı Denetim Raporu’yla ortaya çıkarken, belediyenin altın, maske, dezenfektan, araç bakım hizmeti, temizlik malzemesi ve mıcır gibi alımlarında da usulsüzlükler olduğu kaydedildi.

ŞAİBELİ FİYATLAR

Yapılan inceleme sonucu belediyenin 2020 yılı içinde mal alımı, hizmet ve yapım işleri kapsamında 500 defa “Doğrudan temin” yoluna başvurduğu belirtilerek, “Bazı doğrudan temin usulü ile yapılan alımların doğrudan temin limitinin geçmeyecek şekilde kısımlara bölündüğü tespit edilmiştir” denildi. 4734 Sayılı Kamu İhaleler Kanunu’nun 5’inci maddesine aykırı şekilde yapıldığı belirtilen işlemlere değinilen raporda, “Komisyonumuz tarafından yapılan incelemede doğrudan temin usulü ile yapılan araç bakım hizmet alımlarının neredeyse her ay 150 bin TL’nin üzerinde olduğu, bazı alımların parçalara bölündüğü ve bu alımların komisyonumuzca şaibeli fiyatlar olduğu anlaşılmıştır” diye vurgulandı. 

Raporda yapılan işlemlerin şeffaf ve kaynakların verimli kullanılması ilkesi taşımadığının altı çizildi. 

ALTIN ALIMI 

Belediye tarafından yine “Doğrudan temin usulü” ile “Düğün ve nikah törenlerinde kullanılmak üzere” 96 bin TL değerinde altın alımı yapıldığı kaydedilen raporda, alım yapılan tarihlerde ülkede pandemi dolayısıyla düğün ve benzeri etkinliklerin durdurulduğu hatırlatıldı. Raporda, kaynakların doğru ve verimli kullanılmadığı konusunda başka bir harcama olduğu belirtilen altın alımının uygun olmadığı kanaatine varıldı. 

KANUNA AYKIRI

Belediye tarafından yapılan maske, dezenfektan, yazıcı tonerleri ve temizlik malzemeleri alımının da “Doğrudan temin yolu” ile yapıldığı aktarılan raporda, kanuna göre söz konusu alımların açık ihale yöntemiyle yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca detayları verilen alımlara ilişkin, 13 Nisan 2020’de iki defa, 8 Mayıs, 11 Mayıs, 14 Ağustos ve 1 Aralık 2020 tarihlerinde ayrı ayrı maske ve dezenfektan alımları yapıldığı kaydedilen raporda, 481 bin TL’nin üzerindeki alımların birbirine yakın tarihlerde yapılmasına rağmen parçalara bölündüğüne dikkat çekildi. Raporda, yine bir yıl içinde 360 bin TL değerinde toner alımı, 151 bin TL değerinde temizlik malzemesi alımı yapıldığı ve bu alımların da kısımlara bölündüğüne yer verildi. Raporda “Açık ihale usulü ile yapılması gereken bir işin veya alımın, doğrudan temin usulü harcama limitinin, üst sınırını aşmaması için parçalara bölünerek, doğrudan temin yolu ile yapılmasının kanunlara aykırı olduğu tespit edilmiştir” diye belirtildi. 

Raporda ayrıca kanuni olarak belediyenin bir yıl içinde “Doğrudan temin yoluyla” yapabileceği alımların toplam alımların yüzde 10’unu aşamayacağına işaret edilirken, Artuklu Belediyesi’nin yüzde 10’luk sınırı aşmasına rağmen “Uygunluk görüşü” almadığına değinildi. 

İHALELER KANUNU 

Raporda, ayrıca belediyenin gerçekleştirdiği 1 milyon 920 bin TL değerindeki mıcır, inşaat malzemesi ve çöp konteyneri alım işlerinin de Kamu İhale Kanunu’nun 21b maddesi kapsamında “Pazarlık usulü” ile yapıldığına dikkat çekildi. 21b maddesinin uygulanabilmesi için kanunda yer alan “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özelik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” ilkelerinin hatırlatıldığı raporda, işlemlerin kanuna aykırı olduğu sonucuna varıldı. 

HDP: GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI

Komisyonun HDP'li Belediye Meclis üyeleri Mehmet Kaya ve Renaz Aburşu, Denetim Raporu’yla belediyedeki usulsüz harcama ve usulsüz ihalelerin ortaya çıktığını belirterek, yapılan alımların gerçekte yapılıp yapılmadığının da şaibeli olduğuna dikkat çekti. Halka harcanması gereken kaynakların belli firmalara aktarıldığını dile getiren Meclis üyeleri, hazırlanan rapor ışığında gerek Mülkiye Müfettişleri gerek yargının gerekli adımları atmasının elzem olduğunu söyledi. 

Mezopotamya Ajansı / Ahmet Kanbal