Ağrı’nın Patnos ilçesinde 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde belediye AKP’den Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçti. Böylece ilçe belediyesinde ilk kez eşbaşkanlık sistemi de hayata geçirilmiş oldu. Eşbaşkanlık sistemi halk tarafından büyük bir ilgiyle karşılanırken, eşbaşkanlar Müşerref Geçer ve Emrah Kılıç, ilçe için geliştirdikleri projeleri hayata geçirme çabası harcıyor. Ancak 9 yıldır AKP’li belediye tarafından yönetilen belediyede biriken borçlar, belediyenin harekete geçmesinin önündeki en büyük engellerden biri. Eşbaşkanlar göreve geldiklerinde 136 milyon TL olan borç bilgisini halk ile paylaşmıştı. Borcun bir miktarı ödenmiş olsa da hala borçlar nedeniyle belediye araçlarına haciz geliyor.

Patnos Belediye Eşbaşkanı Müşerref Geçer, bekleyen birçok projenin olduğunu fakat belediye borçları nedeniyle projelerin hayata geçirilemediğini söyledi. 

‘AKP’nin borçları bizi yıpratacak durumda’

31 Mart yerel seçimlerde büyük bir oy farkıyla Patnos Belediyesi’ni aldıkları söyleyen Geçer, “Patnos halkının bizlere olan güveni, saygısı, verdiği değer ile belediyeyi aldık. Fakat şu anda AKP’li belediyenin borçları bizleri yıpratacak boyutta. Özellikle kadın ve çocuk boyutuyla birçok proje hazırladık ancak borçlardan kaynaklı icraata geçme sıkıntısı yaşıyoruz” dedi.

‘Belediye araçlarında haciz var’

Şu ana kadar birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını dile getiren Geçer, “Geçen dönem AKP’de olan belediyeye niteliksiz 360 personel alınmış. Bu personellere 3 ay boyunca maaşları ödeme konusunda sıkıntı yaşadık. Personellerle toplantı alıp kendilerine bu borçların bizden kaynaklanmadığını, AKP’den kalan borçlar olduğunu belirttik. Personel bunu her ne kadar anlayışla karşılasa da yine sorun, sıkıntılarımız devam ediyor. Belediyenin bütün araçlarında haciz var” ifadelerini kullandı.

‘Her şeye rağmen çalışmalarımızı yürüteceğiz’

Borçlara rağmen, projelerini hayata geçirme konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Geçer, halkın talepleri esas alınarak özellikle kadın odaklı çalışmalar yapacaklarını dile getirdi. “Haciz ve icra durumu bizi ne kadar zorlasa da halk için burada olduğumuzu göstererek, çalışmalarımızı yürüteceğiz” diyen Geçer, “Yönetime geldiğimiz zaman burada kütüphane yeri vardı. AKP kat karşılığı mülkiyetini devretmişti. Biz geldikten sonra bize de aynı taleple gelindi ancak kabul etmedik. Orayı park yaptırdık ve halka sunduk” sözlerine yer verdi.

‘Altyapı ve su sorunlarına yoğunluk veriyoruz’

Göreve geldikleri günden bu yana Patnos’un altyapı ve su sorunu ile de yakından ilgilendiklerini ifade eden Müşerref Geçer, şunları söyledi: “Altyapı ve su sorunlarına yoğunluk gösteriyoruz. Patnos’ta toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklı kadınlara ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Halk eşbaşkanlık sistemini sahipleniyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Önümüzdeki dönemde eşbaşkanlık sistemi oturacak ve kadınlar bu sistemde yer alacaktır.”