Mardin’in Kızıltepe ilçesi Tiltiêmik (Doyuran) Mahallesi’nde aralarında arazi anlaşmazlığı bulunan akraba Kılıç ailelerinden birinin diğerinin aracını 12 Aralık 2017’de taraması sonucu Necmettin Kılıç yaşamını yitirdi, 5 kişi ise ağır yaralandı. Olaya dair başlatılan soruşturma kapsamında, 6 kişi gözaltına alındı, 9 kişi ise bulunamadı. Soruşturmada ilk etapta 2 kişi tutuklanırken, 4 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Soruşturmanın tamamlanmasıyla Haziran 2018’de hazırlanan iddianame ile 15 kişi hakkında Mardin 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianamede, AKP Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç’ın amcası Osman Kılıç ile birlikte Bekir ve Şükrü Kılıç hakkında “azmettirmek”ten, 12 sanık hakkında ise “Tasarlayarak öldürme” suçlamasıyla hapis cezası istendi. 

9 KİŞİ 4 YILDIR FİRARİ

 Dava dosyasında firari olan AKP’li başkanın akrabaları İhsan, Tahir, Muaz, Mehmet, İsmail, Veysi, İbrahim, Süleyman ve Mustafa Kılıç, aradan geçen 4 yıla rağmen yakalanmadı. Dava 11’inci duruşma olarak yerel mahkemede sürerken, daha önce tutuklanan 2 kişi de farklı tarihlerde tahliye edildi. Dosyada mağdur taraf olarak yer alan Kılıç ailesinin fertleri, 4 yıldır firari olan 9 kişinin "korundukları" gerekçesiyle yakalanmadıklarını belirtiyor.

FİRARİ OLANLAR BÖLGEDE

Saldırıda yakınını kaybeden Osman Kılıç, saldırı sırasında arabada bulunan herkesin katledilmek istendiğini ifade etti. Kuzeninin olay yerinde can verdiğini ifade eden Kılıç, olaydan sonra 9 kişinin hiç yakalanmadığını söyledi. Kendilerinin 4 yıldır adalet arayışı içinde olduklarını ifade eden Kılıç, firari olan kişilerin bölgede görüldüğü yönünde kendilerine haberler gelmesine rağmen yakalanmadıklarını ifade etti.

BAKANIN KÖY ZİYARETİ

Ortada cinayet ve yaralananların olduğunu söyleyen Kılıç, her defasında mahkemenin ertelendiğini ve sonuç alamadıklarını söyledi. “Mağdur odaklı adalet buluşmaları” kapsamında Mardin’e gelen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün köylerini de ziyaret ettiğini belirten Kılıç, Bakan Gül’ün köye götürülmesini kendilerine bir tehdit mesajı olarak okuduklarını kaydetti. Olayın ilk gününden bu yana adalet talepleri olduğunu aktaran Kılıç, tahliye edilenlerle evlerinin karşı karşıya olduğunu, köyde baskı altında olduklarını ve dışarıya dahi çıkamadıklarını söyledi.

‘KORUNUYORLAR’

Bir dosyada sanık olan 9 kişinin firari olması ve 4 yıldır yakalanmamasının şüpheli olduğunu dile getiren Kılıç, “Adaletten şüphe edebiliyorsunuz. Kesinlikle korunduklarını düşünüyorum. Bölgemizde bir sürü olay oluyor. En fazla bir hafta 10 gün, bir ay kaçabiliyorsun. Ama ondan sonra kaçamıyorsun. Bir destek, bir güç olmadığı sürece en fazla bir yıl sonra yakalanır. Yani korunmadığı sürece yakalanabilir” ifadelerini kullandı.

Firari sanıkların yakalanmamasının sebebinin AKP Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç olduğunu düşündüklerini dile getiren Kılıç, can güvenliklerinin olmadığını, çalıştıkları işlerinden de işverenlerinin baskı altında kalmaları nedeniyle çıkarıldıklarını ifade etti. 

MA / Ahmet Kanbal