Halkların Demokratik Partisi (HDP) 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması amacıyla Meclis araştırması istedi.

Önergede, darbe girişiminde 248 yurttaşın yaşamını yitirdiği ve 2 bin 196 yurttaşın da yaralandığına yer verildi. Ayrıca Meclis dahil birçok kamu kurum ve kuruluşunun darbeciler tarafından saldırıya uğratıldığının belirtildiği önergede, “Dünya tarihinde gerçekleşen tüm darbe girişimleri gibi 15 Temmuz da askeri ve siyasi ayakları üzerinden gerçekleşmiştir. Darbe girişimleri her daim içerisinde siyasi ayağını barındırmakta ve darbenin başarılı olması durumunda bu siyasi ayak üzerinden ülke yönetimi idare edilmektedir” denildi.

‘KAPSAMLI SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ’

Önergede, şu ifadelere yer verildi: “‘Allah'ın lütfu’ olarak değerlendirilen 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 20 Temmuz'da AKP iktidarının OHAL ilanı ile birlikte gücünü tahkim etmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelere bakıldığında, darbe girişimi gerekçe gösterilerek yürütme erki her türlü tasarrufta bulunmuş ama bir tek darbenin siyasi ayağına ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütülmemiştir. AKP'nin darbenin siyasi ayağına ilişkin gözlerini kapatır bir tavırda olması da kamuoyunda sıkça tartışılmaktadır.”

‘MECLİS İÇİN TARİHSEL BİR SORUMLULUK’

Meclis bünyesinde kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu’n her aşamasında AKP tarafından engellendiğinin belirtildiği önergede, “Darbenin siyasi ayağının araştırılması ile ilgili özgün bir çalışma yapmak, 15 Temmuz'da bombalanan TBMM için tarihsel bir sorumluluktur. Darbenin en önde gelen kişilerinin korunması ve darbenin başarılı olması durumunda siyaset ayağında yer alacak kişilerin tespitine kadar siyaset kurumunu ilgilendiren her bir özgün konu TBMM'yi ilgilendirmektedir. Dolayısıyla bugün parti yararı adına darbenin siyasi ayağını örtbas etmek isteyenler, gelecekte yaşanması muhtemel darbelerin zeminini hazırlamakta ve büyük bir vebal almaktadır” ifadelerine yer verildi.

Önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.