AKP, MHP ve BBP, gazeteci Ayşenur Arslan'ın Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ile ilgili ifadelerine yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. AKP adına avukat Muhammer Cemaloğlu, MHP adına avukat Kürşat Türker Ercan ve BBP adına avukat Zekai Yiğit imzasını taşıyan suç duyurusu dilekçeleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verildi.

Saniyelik görüntülerle servis edilen sözleri hakkında programında ve Twitter hesabında özür dileyen Arslan, hakkındaki suç duyurusuna canlı yayında yanıt verdi. "Cumhur İttifakı benim hakkımda anlaşmış" diyen Arslan şunları söyledi:

'CUMHUR İTTİFAKI BENİM HAKKIMDA ANLAŞMIŞ'

"Biz reklamdayken bana not geldi. Bazı kanallar son dakika, birazdan, flaş flaş haber veriyorlarmış benim hakkımda. Şu haberin özü, nesnesi... Cumhur İttifakı benim hakkımda anlaşmış. Mesela seçim sisteminde anlaşamıyorlar benim gördüğüm kadarıyla dar bölge, daraltılmış bölge... Mesela Sezen Aksu konusunda geri adım atınca Bahçeli kızdı falan ama benim konumda anlaşmışlar.

'KANALIN BAŞINA BİR ŞEY DÜŞÜNÜYORLAR'

Benim hakkımda suç duyurusunda bulunmuşlar. Kanalın başına bir şey düşünüyorlar... İnşallah düşünmüyorlardır olay benimle sınırlı kalır diye düşünüyorum. TCK 301'den suç duyurusunda bulunulmuş. TCK 301'i ben size kısacık okuyayım 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, Devletin kurum ve organlarını aşağılama suçu'nu düzenliyor.

Devlet, Cumhur İttifakı'ndan ibaret hale gelince tabi bunu daha fazla açıp konuşamaya gerek yok bir de az önce konuşurken dedi ki 'Senin sözlerin Kıbrıs'taki üstelik KKTC değilken var olan bir oluşum TMT' benim ona dair söylediğim üç cümle. Üstelik ben onu kast etmedim, şunu kast ettim diye de açtım. Olsun, eğer dövülecekse, karar verilmişse ne var bunda olur böyle şeyler. Bu olay Türkiye'yi, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti'ni falan ilgilendirmiyor diyemezsiniz. Buna bizler karar verecek değiliz herhalde.

'ÇOK AZ BAŞVURULAN BİR MADDE'

TCK 301 6 ayla 2 yıl arası hapis cezası öngörüyor. Bunun için tabi şöyle bir prosedür de gerekiyor. 301. madde hakkında soruşturma ve dava iznini Adalet Bakanı'nın vermesi gerekiyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ biliyorsunuz. Bekir Bozdağ da seçime doğru sertleşecek ortam için seçilmiş sert politikalar yürütecek daha doğrusu saray ne diyorsa yapacak isim olarak taktim edildi ya. Dolayısıyla izin verir mi verir. Mesela Hrant Dink, Türkiye'ye hakaretin h'si olmayan bir yazısı yüzünden tam da bu madde için suç duyurusunda bulunulmuştu. O zamanın adalet bakanı Cemil Çiçek, soruşturma, dava açılma iznini vermişti.

Ağzımdan yel alsın, böyle bir kapı açılıyor anlamında söylemiyorum bunları ama Adalet Bakanlarının bu çok az başvurulan bir maddedir o nedenle de hassas olduğu için Adalet Bakanlarının iznini tabiidir. Bunun için söylüyorum."

'DEVLETİ AŞAĞILAMA SUÇU İŞLENMİŞTİR'

Dilekçede şunlar kaydedildi: "Kıbrıs Türk'ü için mücadele eden, şehitler veren Türk Mukavemet Teşkilatı hakkında, bu ülkenin vatandaşı olduğu halde şüphelinin neden böyle bir bakış açısına sahip olduğunu ve neden TMT'ye dil uzattığını anlamak ise maalesef mümkün değildir. Sonuç olarak şüpheli, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü için mücadele eden Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı'nı illegal ve suikastçı bir örgüt olarak niteleyerek açıkça Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde hükmünü bulan 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçunu işlemiştir. Bu kapsamda şüphelinin yapmış olduğu açıklamanın kabulü hukuken olduğu gibi ahlaken ve vicdanen de mümkün değildir."

MHP'nin dilekçesinde de, "Anavatanıyla tek vücut Kıbrıs Türklüğünü müdafaa eden ve dahası Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yle hayat bulan Türk Mukavemet Teşkilatı'na yönelik çirkin ve asılsız ithamlar nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde hüküm altına alınan suç sübuta ermiş, şüphelinin eylemleri ile Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti alenen aşağılanmıştır" denildi.

BBP'nin dilekçesinde ise "Yüzlerce masum insanı katleden Türklük ve Türkiye düşmanlarınca verilen her türlü silah ve teçhizatla donatılmış bir terör örgüt olan EOKA karşısında, Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin adı Türk Mukavemet Teşkilatı'dır" denildi. Arslan'ın TMT'yi, "illegal ve suikastçı bir oluşum" olarak nitelendirdiği belirtilen dilekçede, söz konusu ifadelerin "Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini aşağılama" suçunu oluşturduğu kaydedildi.

'TCK 301'DEN CEZALANDIRILSIN'

Dilekçelerde, başsavcılıkça soruşturma başlatılarak, Arslan'ın Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine göre cezalandırılması talep edildi.