Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan, Üsküdar’daki Kerem Aydınlar Camisi’nde kıldığı Cuma namazı çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Mayıs ayı sonuna kadar 100 milyon doz aşının Türkiye'ye geleceği yönündeki açıklamaları sorulan Erdoğan, bu konuda hazırlık yaptıklarını ve Çin Dışişleri Bakanı'yla bunları görüştüklerini söyledi.

Erdoğan, “Çin ile yaptığımız ilk anlaşma 100 milyon faz anlaşmaydı. Bunun ilk fazı 50 milyon bize ulaşmış değil. Dün bunu hatırlattım. 'Bunu çok daha yakından takip edeceğim' dedi. 1,4 milyon BioNTech aşısı da elimize ulaştı. 10 milyon elimize ulaşacak. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı şekilde gelen aşılar bizi rahatlatacak. Aşıyı en tesirli kaynak olarak görüyoruz. İlaç çalışmaları devam ediyor. Bunları yerli olarak aşı çalışmalarımız devam ederken, ilaç çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Limasol kentinde yer alan bir Türk camisine yönelik saldırıya ilişkin ise, “Güney Kıbrıs bu tür şeyler, yeni alıştığımız şeyler değil. Güney Kıbrıs bunu her zaman yapıyor. AB Zirvesi döneminde yapılması tahrikten başka bir şey değildir. Dışişleri Bakanlığımız gerekli girişimleri yapıyor” yanıtını verdi.

Milli Savunma Bakanlığı, Harp Okulları ile astsubay meslek yüksek okulları giriş şartında, "irticai faaliyete karışmamış olmak" şartının kaldırılmasının yol açtığı tartışmalara da yanıt veren  Erdoğan, “Muhalefetin bu tür eleştirilerine alışığız. İrticai faaliyet farklı bir olay. Terörle iltisaklı olay farklı bir olay. Bu bir düzenlemedir. Bakanlıklarımız bu tür düzenlemeleri yaparlar” diye konuştu.

Gazeteciler Erdoğan’a İstanbul Sözleşmesi'nden kararnameyle çekilmiş olunmasını da sordu.

Erdoğan, soruya  “Meclis'in alacağı bir karar değil bu, muhalefet bu işleri bilmiyor. Bilse böyle bir lafı yapmazlar. Burada Cumhurbaşkanlığı'nın attığı adım tamamen yasaldır, bu adımla da yoluna devam edecektir. Bunlar birçok şeyi karıştırıyorlar. Uluslararası anlaşmaların altında mıdır üstünde midir bunları konuşmak havayı bulandırmaktan başka bir şey değil. Biz bu kararı aldık, 3 ay içinde de bunu özellikle Konsey de söylüyor,  3 ay sonra bununla ilgili kararı açıklayacaklar. Bizler de buradan çıkmış olacağız. Bu bizimle alakalı değil, Meclis'le alakalıdır diye bir şey söz konusu değil, kararımızı verdik. Gireriz, girdiğimiz gibi çıkarız. Kimse önünü arkasını karıştırmasın. Çıkma kararını verdik, kendilerine durumu bildirdik. Bu iş böylece bitmiştir" yanıtını verdi. 

Erdoğan, ardından Vahdettin Köşkü'ne geçti.