Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeyken kayyım atanan ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Büyük Birlik Partisi (BBP) yönetimine geçen Ağrı'nın Tutak Belediyesi, seçimlerin üzerinden 21 ay geçmesine rağmen kentin sorunlarını ortadan kaldıracak gözle görülür bir çalışma yapmadı. Sonrasında AKP’ye katılan Bülent Duru'nun başkan olduğu belediyenin bugüne kadarki en büyük "hizmeti", kentin çeşitli yerlerine 265 çöp kutusu koymak ve kimi sokaklara parke taşı döşemek oldu. Belediyenin diğer "hizmetleri", bir iş insanın bağışıyla bir okul yaptırmak ve 12 Aralık'ta "bitirildi" açıklaması yaptığı "Güneş Enerjisi Santrali" oldu. 

Söz konusu duruma ise, belediyenin eski kayyımı olan ve bir süre önce "FETÖ soruşturması" kapsamında ihraç edilen Bitlis Ahlat İlçe Kaymakamı Erkan İsa Erat'ın bıraktığı 30 milyon TL'ye yakın borç gerekçe gösteriliyor. 

KAYYIMIN BORÇLARI 

Edinilen bilgilere göre, kayyım döneminden kalan borçlardan kaynaklı kesintiye giden İller Bankası her ay belediyeye 500 bin TL civarında para gönderiyor. Bu paranın büyük bir bölümü personel harcamalarına ve banka borçlarına giderken, kayyım döneminde kalan borçlar nedeniyle her ay düzenli olarak Aras Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye ödeme yapılıyor. Harcama ve kesintiler nedeniyle kasasına çok az bir miktarda para giren belediye, genelde işyeri ve ev ruhsatlarından gelen para ile "hizmet" yapmaya çalışıyor. Belediye, ruhsat gelirlerinin azaldığı kış aylarında birçok kez personel ödemesi dahi yapamıyor. 

Belediye bu kış aylarında da personellerinin maaşlarını geciktirdi. Yine, gelirin olmaması nedeniyle ARAS Elektrik'in bir süre önce belediyenin su deposundaki elektiriği kestiği öğrenildi. Geçici bir çözüm bulunan sorunun hala devam ettiği belirtildi.  

AKP'YE GEÇİŞ DE 'DERMAN' OLMADI  

BBP'den seçilen Bülent Duru'nun bir süre önce AKP'ye geçmesinin altında da bu sorunların yattığı iddia ediliyor. AKP'ye geçiş sürecinde, partinin üst düzey organlarının belediyenin borç durumunun düzeltileceği ve kimi projelere onay verileceği yönünde sözler verdiği de belirtiliyor.  (Ağrı/MA)