AKP'li belediyelerin insan kaçakçılığına köprü olduğunun peş peşe basına yansıyan vakalarla ortaya çıkmasının ve tepki çekmesinin ardından İçişleri Bakanlığından düzenleme geldi.

Bakanlık, kamu personeli olmayanlara hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulamasını geçici olarak durdurdu.

Malatya Yeşilyurt Belediyesinin Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden yalnızca 2'sinin geri dönmesi olayı üzerine açıklama yapan Bakanlık, ilk olarak "Soruşturmada ilgili Vali Yardımcısı ile Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ve 2 kamu görevlisi görevden uzaklaştırılmıştır. Ayrıca devlet memuru olan görevliler hakkında disiplin yönünden de işlem tesis edilmektedir" bilgisini verdi.

Açıklamanın devamında "Ayrıca son günlerde benzer şekilde gündeme gelen diğer yerel yönetimler hakkında da inceleme ve soruşturma çalışmalarımız devam etmekte olup, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 16 Nisan 2021 tarihli yazısıyla suistimallerin önlenmesi amacıyla tedbirleri arttırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştur" denildi.

NE OLMUŞTU?

AKP'li belediyelerin "eğitim gezisi" adı altında insan kaçakçılığına köprü olduğu ortaya çıkmıştı. Basına yansıyan haberlere göre sitem şöyle işliyor:

Ülke dışına çıkmak isteyenler, yurt dışındaki (şimdiye kadarki haberlerde Almanya'nın adı geçti) şahıslarla anlaşıyor. Anlaşma doğrultusunda bu ülkelerdeki Türkiye ile bağlantılı şirketler (göçmenler tarafından kurulmuş vs.), "Geleceğimizi Çöpe Atmayalım" ve “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” gibi isimlerle projeler düzenliyor. Yurt dışına çıkmak isteyenler, AKP'ye yakın derneklere üye yapılıyor. Belediyeler, proje kapsamında bu derneklerle protokol imzalıyor. Protokol sayesinde şahıslara hizmet damgalı pasaport veriliyor. Belediyeden birkaç yönetici ya da memur da bu "eğitim gezilerine" gönderiliyor. Bu projelerde yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masraflar ilgili şirket tarafından karşılanıyor. Gidenlerden çok azı geri dönüyor ve dönenler genellikle belediye personeli oluyor. Belediye yöneticileri bedavadan gezip gelirken şahıslar ellerindeki hizmet damgalı pasaportlarla gittikleri ülkede yeni yaşamlarını kurmaya çalışıyor. Yapılan iş sonucu belediyelere 100 bin liralık kamyon gibi "hediyeler" de veriliyor. Bu işten kamu görevlilerinin başkaca ne gibi kazançlar elde ettiğine dair ise henüz ortaya çıkan belgelenmiş bir şey yok.

Şimdiye kadar Yeşilyurt, Akçakiraz, Tuşba, Baskil ve Arıcak belediyelerinin bu işte rol aldığı basına yansıdı. Sözcü'den İsmail Saymaz'ın dile getirdiği iddiaya göre organizasyonun başında eski Bingöl Servi Belediye Başkanı Ali Ayrancı var. AKP'den milletvekili aday adayı olan Ayrancı ise iddiaları reddediyor.

Yine İsmail Saymaz'a konuşan AKP'li Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, kendi adının da bulaştığı bu işin bir sektör haline geldiğini açıkça ifade etti.