Mardin’de AKP’li Artuklu Belediyesi’nde Ocak ayında başlayan mali denetime dair tartışmalar sürüyor. Meclis üyelerinin “denetimi sabote etmekle” suçladığı AKP’li Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı’nın “Hiçbiri maliyeci değil, hiçbiri inşaatçı değil” sözleri bugün yapılan Şubat ayı Meclis oturumunun gündemine oturdu. AKP’li Meclis üyeleri Mardin Defterdarlığı’ndan uzman bir heyetin, HDP’li Meclis üyeleri de bağımsız bir denetçinin mali denetim komisyonuna eşlik etmesi yönünde önerge verdi.

Yapılan oylamada AKP’lilerin önergesi HDP’lilerin de desteği sonrası oy birliği ile Meclis’ten geçti. HDP Grubu’nun verdiği önergeye HDP’liler kabul oyu verirken, AKP’li 11 Meclis üyesi ise çekimser kalınca önerge 11 kabul, 10 ret oyuyla Meclis’te kabul edildi. 

DARP VE TEHDİT

HDP’nin önergesinin kabul edilmesi ile birlikte Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, oylamayı kabul etmediğini belirtti. Bunun üzerine çıkan tartışmada Tutaşı’yı destekleyen grup, çekimser kalan AKP’li Meclis üyelerinin üzerine yürüyerek, tehditler savurdu. Yaşanan tartışmada Tutaşı’yı destekleyen kimi Meclis üyeleri çekimser kalan AKP’li kimi Meclis üyelerine fiziki saldırıda bulunurken, belediyenin kimi personelleri de HDP’li Meclis üyelerine sözlü saldırıda bulunarak, küfürler savurdu. 

Devam eden gerilim arasında Meclis toplantısı sona erdirilirken, Artuklu Belediyesi HDP’li Meclis üyeleri, yaşananları protesto etmek için açıklama yaptı. HDP Artuklu İlçe binasında yapılan açıklama metnini Grup Eşsözcüsü Mehmet Ali Amak okudu.

‘HALKIN HAKKINI SAVUNACAĞIZ’

Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı’nın mali denetimi sabote etmek istediğini belirten Amak, Meclis toplantısında denetimin sabote edilmek istendiğine bir kez daha şahit olduklarını söyledi. Tutaşı ile birlikte hareket eden Meclis üyelerinin fiziki saldırısına maruz kaldıklarını belirten Amak, “Meclis üyelerini tehdit ederek, HDP grubunun önergesine ret oyu vermeleri yönünde baskı yapılmak istenmiştir” dedi. Meclis üyelerimize karşı hakaret eden ve fiziki saldırı girişiminde bulunan kişiler hakkında belediyenin gerekli işlemleri yapmaması durumunda hukuki yollara başvuracaklarını belirten Amak, şunları söyledi: “Bu yaşananlar açık bir şekilde göstermektedir ki; Meclisin denetim görevini yerine getirmesi engellenmek istenmektedir. Biz HDP’li Meclis üyeleri olarak her türlü saldırı altında Mardin halkının hakkını savunmaya devam edecek, usulsüzlüklere karşı halkımızın kaynaklarını keyfi bir şekilde tüketenlere karşı mücadele edeceğiz.”(Mardin/MA)