CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısını, önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan reddetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim tartışmalarına dair bugün ise “Bunlar kabile devletlerinin yaptığı iştir” diye konuştu.

Saray’da Akademik Yıl Açılış törenindeki konuşmasında Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Ne erken seçimi ya? Bunlar kabile devletlerinin yaptığı iştir. Gelişmiş bir ülkede siz böyle bir şeyi göremezsiniz. Batı'da böyle bir şeyi göremezsiniz. Yeni Türkiye'de ilan edilen zaman neyse; 2023'ün Haziranı'dır."

Ancak 100 yıllık siyasal tarihe sahip olan Türkiye’de seçimlerin zamanında yapıldığı ender görülen bir durum. Gelenek AKP iktidarları döneminde de sürdü.

TÜİK’in verilerine göre, ilk Meclis’in açıldığı 1920’den bugüne kadar 27 kez milletvekili genel seçimleri yapıldı. 24 Haziran 2018’de yapılan son seçimler, 1946 seçimleri ile başlayan çok partili dönemin 20. milletvekili genel seçimi oldu.

2002’de AKP iktidara geldikten sonra toplam 5 milletvekilliği seçimi yapıldı. Bunlardan sadece 2011 ve 7 Haziran 2015 seçimleri zamanında gerçekleştirildi. Diğer 3’ü ise erken ve baskın seçim. 

AKP iktidarı dönemindeki erken seçimleri hatırlayalım:

2007 ERKEN SEÇİMİ

Bir erken seçim olan 2002’de tek başına iktidar olan AKP, iktidarındaki ilk seçimi erken seçim olarak yaptı.

367 tartışmaları ve 27 Nisan e-muhtırası, erken seçimin nedeni oldu. Planlanan seçim tarihinden 4 ay önce gerçekleştirilen 27 Temmuz 2007 seçimlerinde AKP yine tek başına iktidar kurdu. Ancak, MHP ve DTP’nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin meclise girmesiyle AKP’nin milletvekili sayısı 2002 seçimlerine göre azaldı.

34 YIL SONRA İLK GENEL SEÇİM

12 Haziran 2011 milletvekilliği seçimleri, 34 yıldan sonra Türkiye'nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimi oldu.

2015 SEÇİMLERİ

Ardından 7 Haziran 2015 seçimleri de zamanında gerçekleştirildi.

Ancak AKP, ilk kez tek başına iktidar olacak oyu alamadı. Dönemin Başbakanı ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon için CHP ile yaptığı “istikşafi” görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Ağustos 2015 tarihinde seçimlerin yenilenmesi kararı aldı. Böylece Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığında geçici hükümet kuruldu. YSK da seçim tarihini 1 Kasım 2015 olarak belirledi.

Bu süreç Türkiye tarihinin en kanlı saldırılarına sahne oldu. Katliamların gölgesinde gerçekleştirilen 1 Kasım seçimlerinde AKP yeniden tek başına iktidar oldu.

2018 SEÇİMLERİ

Türkiye seçim sistemine göre, bir sonraki seçimlerin 3 Kasım 2019 tarihinde yapılması gerekiyordu. Ancak bugün Kılıçdaroğlu’nun erken seçim çağrısını ilk reddeden isim olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla Türkiye erken seçime gitti.

Bahçeli, 17 Nisan 2018 tarihinde partisinin grup toplantısındaki konuşmasında şöyle diyordu: “Artık ülkemizin 16 Nisan halk oylamasıyla onaylanan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine herhangi bir tavsama gecikme olmaksızın geçmesi milli beka ve tarihi emanetler açısından acil hal almıştır. Önümüzde iki seçenek vardır ya cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için 3 Kasım beklenecek ya da seçimler erkene çekilecektir. Önümüzde ülkemiz ve milletimiz aleyhine olabilecek bir siyasi gündem ve seçim süreçleri vardır. Bunu telafi etmek, lazım gelen önlemleri sorumluluk ve şuurla almak siyaset kurumunun ana görevi olmalıdır. Bilinmelidir ki, gerekli uyum yaslarının süratle çıkarılmasının akabinde, MHP takdir ve tercih hakkını seçimlerin erkene alınmasından yana kullanacaktır. Bu işi daha fazla uzatmaya gerek yoktur. Kaosa oynayanların oyunlarını bozmak şarttır.”

Bahçeli, seçim tarihi olarak da 26 Ağustos’u önermişti.

YSK, seçim tarihini 24 Haziran 2018 olarak belirledi. Seçim günü hem milletvekilliği hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için sandıklar kuruldu. 24 Haziran seçimleri, 2017 anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen bazı değişikliklerin yürürlüğe girdiği seçim oldu. AKP seçimlerde yine tek başına iktidar oldu.