İstanbul Pendik'te bulunan Aydos Ormanı'nda 19 Eylül 2019 tarihinde çıkan yangın sırasında yangını ilgili birimlere ihbar eden ancak orada bulunduğu gerekçesiyle, “yangını çıkardığı” iddiasıyla tutuklanan ve hakkında İstanbul 36’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak” suçlamasıyla müebbet hapis ve “örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakmak” suçlamasıyla 25 yıl hapis ile 20 bin TL adli para cezası verilen Yakup Akman’ın ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. 

 ‘ADİL YARGILANMA CİDDİ BİR SORUN’

Burada ilk olarak İHD İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri konuştu. Adil yargılanma uygulamasını ortadan kaldıran pek çok uygulama yaşandığına dikkati çeken Yoleri, gizli tanık ifadeleri, yeterli soruşturma işlemlerinin yapılmaması, bazı kişilerin özellikle töhmet altına bırakılması, bu kişilerin suç işleyip işlemediklerine dair yeterli soruşturmanın yapılmaması ve var olan lehteki delillerin de değerlendirilmemesi gibi pek çok dosyaya tanıklık ettiklerini belirtti.

‘ENGELLER DERHAL KALDIRILSIN’ 

Yakup Akman’ın da kendisinin yetkililere haber verdiği bir yangını kendisinin çıkarmasıyla suçlandığın ve çok ağır bir cezayla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Yoleri, “Bu güne kadar adil yargılanma talebiyle yürütülen özellikle mahpuslar tarafından yürütülen çabaları biliyoruz. Bizler de insan hakları savunucuları olarak adil yargılanma hakkının önündeki tüm engellerin derhal kaldırılmasını istiyoruz. Yakup Akman’la ilgili çok ciddi eleştiriler ve çok ciddi talepler var” diye konuştu.

İHBAR ETTTİ SUÇLU İLAN EDİLDİ!

Ardından konuşan Akman’ın kardeşi Mizgin Akman, abisinin tutuklanmasına ve ceza almasına kadar işleyen süreci anlattı. Abisinin henüz 10 yaşındayken bir kaza sonucu vücudunun büyük bir bölümünün yandığını ondan dolayı ateşten korktuğunu ve ateşe yaklaşamadığını ifade eden Akman, “Uzun yıllar psikolojik tedavi gördü ve görmeye devam ediyor. Hala cezaevinde psikolojik haplarla yaşamını devam ettiriyor” diye anlattı. Aydos Orman’ının abisinin evine yakın bir yerde olduğuna işaret eden kardeş Akman, ormanın ağabeyinin sürekli uğradığı bir yer olduğunu söyledi. Akman, olay günü ağabeyinin yine ormana gittiğini, hemen 2 metre ilerisinde duman yükseldiğini ancak ilk başta bunu mangal dumanı olarak değerlendirdiğini söyledi. Ağabeyinin itfaiyeyi aradığını dile getiren Akman, ağabeyinin olay yerine gelen polislerin yanına giderek ihbarı kendisinin yaptığını belirterek, “Polis memurları ağabeyimin kimliğine baktıktan sonra Mardinli olması sebebiyle suçun abim tarafından işlendiğini iddia ediyor ve gözaltına alıyor” dedi. 

‘KÜRT OLMASAYDI KAHRAMAN İLAN EDİLİRDİ’

Ağabeyinin savcı ve hakim karşısına çıkmadan önce kimliğinin “suçlu bulundu” diye basında paylaşıldığını hatırlatan Akman, ailelerinin de linç edilmekle yüz yüze bırakıldığını ifade etti. Kamuoyunun vicdanına seslenen Akman, “Ağabeyim Kürt değil de başka bir etnisiteye ait olsaydı yangını ihbar ettiği için tebrik edilip kahraman olarak ilan edilecekti. Haksızlığa uğrayan, haksız yere yargılanan ağabeyim Yakup Akman’ı derhal aramızda görmek istiyoruz” diye çağrıda bulundu.