Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınırında bulunan Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine başlattığı sınır ötesi operasyon 11’inci gününe girdi. 23 Nisan akşamından bu yana devam eden operasyon bölgesinde TSK ile PKK arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. TSK şimdiye kadar 7 askerin yaşamını yitirdiğini açıklarken, yerel kaynakların iddiasına göre ise kayıplar daha çok. 

Geçtiğimiz Cumartesi günü sınır ötesi operasyonun sevk ve idare edildiği Şırnak’a giden Akar, bugün de komuta kademesiyle birlikte “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonlarının hava harekatlarının yönetildiği Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulundu. Burada yaptığı konuşmada devam eden sınır ötesi operasyona değinen Akar, “Dağlar, yamaçlar, inmesi binmesi çok zor. Helikopterler yere teker koyamıyorlar. Bugüne kadarki mücadelede yapılması gerekenin hepsi yapıldı. Hava hücum harekatlarında helikopterlerimiz 300-500 sorti yaptı. Maalesef dost bildiğimiz bazı ülkeler PKK'ya füzeler verdiler. Dolayısıyla bunların her biri bizim için büyük bir tehlike, büyük bir risk” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKANIT'IN SÖZLERİ

Akar’ın sözleri 13 yıl önce yine Zap bölgesine yapılan ve “Güneş” adı verilen operasyonda dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın sözlerini hatırlattı. 21 Şubat 2008 tarihinde havadan sonra karadan Zap bölgesine başlatılan ve sadece 9 gün süren (29 Şubat’ta bitti) sınır ötesi operasyona ilişkin “geri çekilme” eleştirilerine yanıt veren Büyükanıt, “Erken çekildi diyorlarsa, gitsinler orada bir 24 saat kalsınlar. Tereyağından kıl çeker gibi gerçekten çok güzel bir çekilme yaptık” demişti.