Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisleri, üyelerinin kaçırılarak ajanlık dayatmalarına maruz kalmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. “Gözaltılar, kaçırmalar bizi durduramaz. Baskılar gençliği susturamaz” pankartının açıldığı toplantıya, kaçırılarak ajanlık dayatmasına maruz kalan gençler ile HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm katıldı. 

Toplantıda konuşan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, son dönemde benzer olayların arttığına dikkati çekti. Kaçırılan kişilere işkence uygulandığını aktaran Yoleri, durumun hukuksuz olduğunu belirterek, yargının harekete geçmesini istedi. 

İŞKENCE UYGULANDI

İzmir’de HDP İl Örgütü’ne yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz adına İstanbul’da düzenlenen futbol turnuvasına katılmak üzere 13 Ağustos’ta iki arkadaşıyla birlikte Sancaktepe’ye giden HDK üyesi Murat Çoral, saat 23.00 sıralarında zırhlı polis aracının önlerini keserek kimlik sorduğunu söyledi. Kimlik sorgusu yapılmadan zorla iki arkadaşıyla birlikte zırhlı araca bindirildiklerini dile getiren Çoral, aracın içinde yüz üstü yatırıldıklarını belirtti. Bu sırada hakaret ve küfürlere maruz kaldıklarını ifade eden Çoral, araç içinde cop ve tekmelerle darp edildiklerini aktardı.

ORMANA GÖTÜRÜLDÜLER

Zırhlı aracın daha sonra Sarıgazi’de bulunan bir ormanlık alana girdiğini belirten Çoral, “Burada da bize işkence uygulandı. Daha sonra ‘çay içme’ bahanesiyle bizlere ajanlık dayatıldı. Ormanda 25 dakika aracın içinde bekletildik. Daha sonra serbest bırakıldık” diye belirtti.  Çoral, yaşanan durumun kendilerini korkutmak, sindirmek amacıyla yapıldığını kaydederek, bu uygulamalara karşı geri adım atmayacaklarını ve siyasi faaliyetlerini sürdüreceklerini vurguladı. 

SUÇ DUYURUSU

Zorla kaçırılan HDP Gençlik Meclisi üyesi Özcan Gökçur da 12 Ağustos’ta İstanbul TEM’den imza için arandığını ve Küçükçekmece Kanarya Polis Merkezi’ne çağrıldığını söyledi. Polis merkezine gitmek üzere yola çıktığı sırada Sefaköy’de bulanan Borusan otobüs durağında beklediği sırada yanına iki aracın durup kendisini kaçırdığını paylaşan Gökçur, elleri ve gözlerinin bağlandığını, ajanlık dayatmasına maruz kaldığını dile getirdi. Daha sonra serbest bırakıldığını belirten Gökçur, suç duyurusunda bulunduğunu paylaştı. 

SORUŞTURMA AÇILMIYOR

Gençlere yönelik baskılara tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, sorumluların iktidar tarafından korunduğunu söyledi. Son dönemde yaşanan yasa dışı kaçırma olaylarının arttığına dikkat çeken Gülüm, yaptıkları suç duyurularının da dikkate alınmadığını ve soruşturmaların etkin yürütülmediğini dile getirdi. Yaşananların işkence ve siyaset özgürlüğünün kısıtlanması olduğunun altını çizen Gülüm, “Birden fazla çeşitli suç var. Bunlara ilişkin bugüne kadar hiçbir işlem yapılamamış. Yaşananlardan sonra mağdur olanlar eşkal paylaşmasına rağmen bunu araştırmaya gerekli görmeyen bir yargı mekanizması var. Bu durum, sorumluların iktidarın koruması altında olduklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

90’LAR UYARISI

AKP’nin iktidarını sürdürmek için bu tür uygulamalara başvurduğunu vurgulayan Gülüm, şunları söyledi: “Biz bunları 90’larda yoğun bir şekilde yaşadık. Bu kaçırmalar bir süre sonra gözaltında ölüm, bazen de gözaltı bile kabul edilmeksizin faili meçhul diye geçen, aslında faili belli cinayetlerle sonuçlandı. Bu yaşananlara müdahale etmezsek, toplumsal muhalefet olarak buna ses çıkarmazsak, 90’lardaki süreci yaşama ihtimalimiz var:”

Ajanlık dayatmasına maruz kalan gençler, İHD’ye ihlal başvurusunda bulundu.