Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yaşayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi Oktay Özoğlu (38), İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak kendisine ajanlık teklifinde bulunulduğu, bunu kabul etmemesi üzerine sık sık telefon üzerinden taciz edildiğini paylaştı. 

‘BAŞKOMİSER ARADI’

5 Ağustos’ta “Elvan Satçelik” adında bir polisin kendisini aradığını aktaran Özoğlu, “Bu şahıs İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gelmemi istedi. ‘5 dakikalık işin var, gelip gitmen lazım’ dedi. Acaba hakkımda bir dosya mı var diye gittim. 2 istihbarat polisi tarafından bir odaya alındım. ‘Bize günlük, anlık, kim ne yapıyor? İstihbarat vermeni istiyoruz’ dediler ve onlarla çalışmamı istediler. Belediyede iş bulma imkanı, resmi kurumlardan ne istersem alabileceğime dair vaatlerde bulunuldu. Mesleğimi sordular. Taksicilik yaptığımı söylemem üzerine, ‘araba alalım, taksicilik yap, gelirinin üzerine her gün 100 TL gelir biz sağlayalım, bunun karşılığında, nerede bir şey olursa anlık haber ver, istihbarat istiyoruz’ dediler" sözleriyle yaşananları anlattı. 

Özoğlu, “Dediklerimizi yapmazsan seni gözaltında kaybederiz, hiçbir işte çalışamazsın” şeklinde tehdit edildiğini kaydetti.  

SİGORTALI İŞE ENGEL

2017 ve 2018 yıllarında da benzer bir durumla karşı karşıya kaldığını ifade eden Özoğlu, tehditler üzerine batı kentlerine gittiğini, ancak sigortalı herhangi bir işte çalışamadığını söyledi. Bursa'da inşaat işçisi olarak çalıştığı sırada aniden işten çıkarıldığını anlatan Özoğlu, “Bursa’da sabah işbaşı yaptım, akşam işten çıkardılar. Yanımdaki arkadaşların çıkışı verilmedi. Bana  ‘çıkışın verilmiş’ denildi. Sebebini nedir diye sordum. Sebebini söylemediler. Nerede sigorta girişim olsaydı direk el atıyordular. Burada çalışırsam bir şey yapamıyorlar. Batıda nerede çalışırsam sigorta girişim olduğu an direk çıkışım veriliyor” diye konuştu. 

İHD’YE BAŞVURDU

Son yaşananların ardından sık sık telefon üzerinden taciz edildiğini dile getiren Özoğlu, olaydan sonra İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’ne başvurduğunu kaydetti.