Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Katliamı’nın yaşandığı Nazimiye ilçesine bağlı Sarıyayla Civrak köyünde bulunan Ramadan Deresi bölgesinde anma gerçekleştirdi.

Önlü, pandemi nedeniyle getirilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle anmanın ertelendiğini, katliam yerlerinden biri olan Ramadan Deresi’ne temsili olarak geldiklerini belirterek, asıl anmanın kısıtlamadan sonra gerçekleştirileceğini paylaştı. 

BELGELERDE ÖLÜM NEDENİ 

Toplu katliam yerlerinden biri olan Ramadan Deresi’de yaşananları anlatan Önlü, “Ramadan Deresi Dersim’in birçok yerinde toplu katliamların yaşandığı yerlerden biridir. Burası Nazimiye’nin Sarıyayla köyünde ailemize mensup 53 kişinin katledildiği yerdir. Ailemizin en büyüğü olan Bertal Efendiye, ailesinin bütünüyle göç ettirildiği söylenerek, ailesinin bütün malını mülkünü toplayarak gelmesi söylenmiştir. Aile büyüğü olan Bertal Efendi de giden elçiye, sözüne itibar edilmesi için yüzüğünü ve çakmağını verir. Elçi yoldayken kendisinin başka yerde misafir edileceği söylenerek yola çıkarılır ve arkadan katledilir. Diğer 53 ferdi Ramadan Deresi’ne getirilerek, burada kurşuna dizilerek değil, sürgülenerek ve daha sonra yakılarak katledilir. Büyük ninemiz 53 kişinin öldürüldüğünü öğrendiğinde, evinde kendini asmıştır. Hala hiçbirinin mezarı yoktur. Ölüm nedeni ise bugünkü resmi belgelere ‘sıtma’ olarak geçmiştir. Bu topraklara dili, kültürü, inancı, onuru için toprağa düşmüş bütün insanlarımızı yad edip, saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Önlü, konuşmasının ardından katliam yapılan yere çiçek bıraktı.(Dersim/MA)