Batman’ın Beşiri ilçesinde uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüzüne uğrayan 18 yaşındaki İpek Er’in 16 Temmuz'da intihar girişiminde bulunup, tedavi gördüğü hastanede önceki gün yaşamanı yitirmesi üzerine daha önce ifadesi alınıp serbest bırakılan zanlı Musa Orhan kamuoyunun baskısı sonucu tutuklandı. Orhan, ilk duruşması 16 Ekim 2020 günü Siirt Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılanacak. 

Er ailesinin avukatı İlyas Tarım, İpek Er’i ölüme götüren ihmaller zincirini anlattı. 

9 GÜN ALIKOYDU 

24 Haziran’da ortadan kaybolması üzerine ailesinin kayıp başvurusunda bulunduğu İpek Er’in 9 gün sonra Siirt Kurtalan’daki  Öğretmen Evi’nde bulunduğu bilgisini paylaşan Av. Tarım, ailenin ilk olarak Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na Orhan hakkında “tecavüz, zorla hap içirtme, zorla alıkoyma, tehdit” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.  

AVUKATI OLMADAN İFADESİ ALINDI 

Yapılan suç duyurusunun ardından Orhan’ın polis tarafından aranıp Siirt Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak ifadesine başvurulduğunu belirten Tarım, alıkonulan İpek Er’in ifadesinin ise avukat olmadan alındığını söyledi.  Tarım, buna rağmen Er’in verdiği ifadesinde Orhan’ın kendisini sarhoş edip, hap içirdiğini ve zorla tecavüz ettiğini anlattığını dile getirdi.

‘ADALET ZAMANINDA TECELLİ ETSEYDİ İPEK YAŞIYOR OLACAKTI’

Av. Tarım, İpek Er’nin yapılan suç duyurusundan 9 gün sonra  intihar ettiğini hatırlatarak, “Bu 9 günlük süreçte uzman çavuş görevine devam ediyor. Er’in intihar etmesiyle babasına bıraktığı mektubu savcılığa sunduk. İpek intihar edince Musa Orhan, gözaltına alındı. Orhan’ın Er’e yaşattıklarının yazdığı mektup ortaya çıkınca, savcılık Orhan’ın tutuklanmasını talep etti. Ancak Siirt Sulh Ceza Mahkemesi bu talebi kabul etmedi. Bunun üzerine Siirt Barosu Kadın Hakları Merkezi, bir üst mahkeme olan Şırnak Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. Bu itiraz da kabul görmedi ve Orhan tutuklanmadı” diye konuştu.

Tarım, tutuklama taleplerinin reddedilmiş olmasına dair “Adalet zamanında tecelli etseydi İpek yaşıyor olacaktı” dedi. 

Musa Orhan’ın Er’in yaşamını yitirmesiyle oluşan kamuoyu baskısı sonucu tutuklandığını vurgulayan Av. Tarım, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılanacak Orhan hakkında “intihara sürüklemek”ten de suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını paylaştı. Tarım, bu konuda şunları söyledi: “Açılan iddianamede sadece ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçu mevcut. Ailenin avukatları olarak Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘intihara sürükleme’ suçu ile yargılanması için başvuruda bulunacağız. Bu suçun alt sınırı 12 yıldır. Kamu görevi olması suçunu yarı oranında artıracak.” 

ADLİ TIP RAPORU 

Zanlı Orhan’ın yaptığı savunmada kendisine yönelik suçlamaları kabul etmediğini belirten Tarım, “Alıkoymadığını, herhangi bir tecavüzün olmadığını iddia ediyor. Ancak Adli Tıp raporları tecavüz edildiğini, hapların verildiğini gösteriyor. Dosyada bu durum mevcut” dedi.  

Mezopotamya Ajansı / Fethi Balaman