Bölge kentlerinde özellikle 1990’lı yılların başında “güvenlik” adı altında devreye sokulan ve halen devam eden politikalardan kaynaklı şimdiye kadar herhangi bir ferdi tutuklanmayan, gözaltına alınmayan ya da sürgün edilmeyen aile neredeyse kalmadı. Bugüne kadar defalarca evleri basılan, gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya kalan Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Değirmendere (Qeregivij) kırsal mahallesinde yaşayan Sünbül ailesi de bunlardan birisi. 

20 YILDIR SÜRGÜNDE

7 ferdi bulunan Sünbül ailesinin yaşadığı baskılar 2000’li yılların başında arttı. Söz konusu yılların başında ailenin en büyük çocuğu olan Sadi Sünbül hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yakalama kararı çıkarıldı. Sünbül, bunun üzerine Avrupa’ya göç etti ve yaklaşık 20 yıldır sürgünde yaşıyor. 

5 YILDA 9 BASKIN

2013-2015 yılları arasında “çözüm süreci” olarak adlandırılan dönemin çatışmalı sürece evrilmesiyle bu baskılar devam etti. Sünbül ailesinin evine 2015 yılından bugüne kadar toplam 9 kere baskın düzenlendi. Bu baskınların 3’ü geçtiğimiz yıl yaşandı. Kış aylarında yapılan baskında, evin etrafı kazıldı ve aile fertleri “kafalarına sıkmak” ile tehdit edildi. Bu da yetmedi aile fertleri saatlerce soğuk havaya rağmen karda bekletildi. 

2 KARDEŞ PKK’YE KATILDI

Bu süreç içerisinde yaşanan baskıdan kaynaklı 2014 ve 2015 yıllarında ailenin 2 ferdi PKK’ye katıldı. Ailenin diğer fertleri ise ya tutuklandı ya sürgün edildiği ya da hapis cezalarına çarptırıldı. 

İKİ KEZ TUTUKLANDI

Gözaltı ve tutuklamalardan en çok nasibini alan aile ferdi ise, Türkan Sünbül.  İlk defa 2017 yılında tutuklanan Sünbül, 5 ay tutuklu kaldı. Sünbül, 2019 yılında bir kez daha tutuklanarak, 10 ay cezaevinde kaldı. Söz konusu tutuklamalara gerekçe yapılan “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte yardım etmek” iddialarından kaynaklı Sünbül’e toplam 5 yıl 9 ay hapis cezası verildi.   

BABANIN DAVALARI SÜRÜYOR  

Baba Faruk Sünbül de 2015 yılında “örgüte yardım etmek” iddiasıyla gözaltına alındı, tutuklandı ve 4 ay Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldı. Baba Sünbül, tahliye edildikten sonra devam eden yargılama sonucu 2 yıl 1 ay hapse çarptırıldı. Baba Sünbül hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava ise halen sonuçlanmış değil.

ANNE VE KIZA DA CEZA

Son olarak aile fertlerinden anne Besra ve kızı Pınar Sünbül’e de geçtiğimiz günlerde  “örgüte yardım etmek” iddiasıyla 2’şer yıl 1’er ay hapis cezası verildi.  Söz konusu cezaya ise, 31 Temmuz 2019’da Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden yasal yollarla İran’a geçen anne ve kızında, PKK’ye katılan yakınlarına ait fotoğraf ve kimi eşyalar gerekçe gösterildi. 

Mezopotamya Ajansı / Müjdat Can