İçişleri Bakanlığı'nın Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün yerine 2016 ve 2019 yıllarında, Mazıdağı eski Belediye Eşbaşkanı Necla Yıldırım'ın yerine ise 2016'da kayyım atanmasına gerekçe yaptığı dosyada karar çıktı. Ahmet Türk, Mazıdağı eski Belediye Eşbaşkanı Necla Yıldırım, HDP'liler Süreyya Bağış, Müslüm Yürek ve Sabri Yüş'ün, 2015 yılında Mazıdağı'nda katıldıkları bir YPG'linin cenazesi nedeniyle yargılandıkları davanın karar duruşması, Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz siyasetçiler katılmazken, avukatlar hazır bulundu. 

İddia makamı, önceki celse verdiği mütalaa yönünde Türk ve beraberindekiler hakkında, "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla ceza verilmesini istedi. 

‘ALELACELE KARAR ÇIKARILMAK İSTENİYOR’

Esasa ilişkin savunma yapan avukat Erdal Kuzu, "Savcılık daha önce mütalaa için süre talep etmişti. Bu talep kabul edilmişti. Şimdi mütalaasını tekrarlaması nedeniyle biz de süre talebinde bulunuyoruz" dedi. 

Mahkeme, avukatın mazeretinin reddine karar vererek, süre talebini de kabul etmedi. Bunun üzerine söz alan avukat Erdal Kuzu, Ahmet Türk hakkında açılan tüm dosyaların siyasi saiklerle hazırlanan dosyalar olduğunu söyledi. Türk hakkında alelacele bir karar çıkarılmak istendiğini dile getiren Kuzu, mahkemenin tarafsızlığının etkilenmemesi için süre talebinin kabul edilmesini istedi. Propaganda iddialarına dair Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verilen yeni kararları ve değerlendirmeleri olduğunu belirten Kuzu, mahkemenin esas hakkındaki savunmasını istemesi üzerine, cenazenin niteliğinden yola çıkılarak savcılıkça mütalaa hazırlandığını söyledi. 

Türk'ün cenazeye katılmasında herhangi bir cebir ve şiddet eylemi olmadığını belirten Kuzu, müvekkilinin bir örgüt üyesinin cenazesine katılma saiki ile değil, bir seçmeninin taziyesine katılma saiki ile hareket ettiğini söyledi. Ceza verilmesi durumunda kendileri başta olmak üzere bölgedeki insanların tamamının cezalandırılmasının önünün açılacağını belirten Kuzu, Ahmet Türk ve diğer kişilerin siyasi kişilikleri üzerinden önyargı ile yaklaşılmaması gerektiğini söyledi.  Savcılık mütalaasında suç olarak hangi eylemin gösterildiğinin belirtilmediğini, cenazenin devletin izniyle sınırdan getirildiğini belirten Kuzu, beraat talebinde bulundu. 

Avukat Tahar Erdem de, başka bir mütalaa beklediklerini ve süre talepleri olduğunu belirtirken, mahkeme Erdem'in de talebini reddetti. Mütalaada suçlamaya Ahmet Türk'ün o dönem Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olmasına atıf yapıldığını ve belediye eşbaşkanı olmasının cenazeye katılması üzerinden suçlama konusu yapıldığını belirten Erdem de, beraat talebinde bulundu. 

BERAAT KARARI VERİLDİ

Kısa bir aradan sonra kararı açıklayan mahkeme, Ahmet Türk, Necla Yıldırım ve Sabri Yüş hakkında suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle, Süreyya Bağış ve Müslüm Yürek hakkında ise, yeterli ve kesin delil olmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraat kararı verdi. 

DAHA ÖNCE DE TAKİPSİZLİK VERİLMİŞTİ

Ahmet Türk, hakkında daha önce de 2015 yılında Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi yöneticileri ile birlikte "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla açılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmişti.