Bitlis’in Ahlat ilçesinde Van Gölü’nün hemen kıyısında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Millet Bahçesi’nin inşaatı sırasında topraktan kemikler çıktı. Projede tören alanı olarak belirlenen ve hemen yanında Selçuklu Mezarlığı bulunan inşaat sahasında yapılan kazılarda rastlanan kemiklerin insan kemikleri olduğu iddia ediliyor. Bu kemiklere rastlanması üzerine kazı çalışmaları durduruldu. Bir müddet sonra kazı alanına giden yetkililer, çalışmalara devam edileceğini söyledi.

Mezarlık olduğu tahmin edilen bölgede bulunan ve insan kafatasını andıran kemiklere rastlanan alanı fotoğraflayan işçiler ise olaydan hiç kimseye bahsetmeleri konusunda uyarıldı.

İŞÇİLER: 30'A YAKIN MEZARA RASTLADIK

Mezopotamya Ajansı’na (MA) ulaşan kimi işçiler, kazılar sırasında 30'a yakın mezar ile karşılaştıklarını, fotoğrafladıkları kızılımsı kayaların tümünün altından kemiklere rastlandığını anlattı.

İşçileri rastlanan bu kemiklerin ise, molozlar ile birlikte kamyona yüklendikten sonra silindir ile ezilerek dolgu malzemesi olarak kullanıldığını ifade etti. Uyarılarına rağmen kazı çalışmalarına devam edildiğini belirten işçiler, aynı bölgede insan kemiklerinin yanı sıra kimi heykellere de rastlandığını aktardı.

MERVANİLER YAŞIYORDU

Geçmişte Kürtlerin ataları sayılan Mervanilerin yaşadığı bilinen bölgede, kazı yapılan alanın yakınında Selçuklu Mezarlığı bulunduğunu söyleyen yöre sakinleri, inşaat çalışmasının hemen durdurulması ve rastlanan kemiklere ilişkin inceleme başlatılması gerektiğini belirtti.

AYM İPTAL ETMİŞ, AKP YASA DEĞİŞTİRMİŞTİ

Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Millet Bahçesi projesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından daha önce Kıyı Kanunu gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AYM’nin iptal kararı üzerine, “Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da biz bu otağı ilçemize kazandıracağız. Ahlat’ta külliyenin yanına butik birkaç otel de yapacağız” ifadelerini kullanmıştı. 

Akabinde de AKP’li milletvekillerinin geçtiğimiz Ocak ayında “kaçak yapılarla mücadele” adı altında Meclis Başkanlığına sunduğu “İmar Yasası ve Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Önerisi”nin AKP ve MHP’lilerin oyları ile kabul edilip, Resmi Gazete’de yayımlanması ile projeye devam edilmişti.

AKP’lilerin sunduğu öneride Ahlat ile ilgili “Bitlis İli Ahlat İlçesi, topografik yapısı ve geri sahasındaki doğal ve yapay kısıtlayıcı koşullar sebebiyle Kıyı Kanununa tabi alanlarda bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak kamu yapısının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğundan ekli kroki ve listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların Kıyı Kanununa tabi kısımlarında kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesini de teminen imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilmesi amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verilerek, AYM’nin iptal ettiği kroki de olduğu gibi öneriye eklenmişti. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanlığı’nca başlatılan proje, özellikle gençlerin kullanabileceği bir gençlik merkezine dönüştürülmesi amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülmektedir” diye belirtmişti.  MA / Ahmet Kanbal