Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Ağustos 2020 Hak İhlali” raporunu açıkladı. Raporda yer alan bilgilere göre, geçtiğimiz ay içerisinde 275 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi. Yine 5'i çocuk 208 kişi ise işkence ve kötü muameleye kaldı. 

Raporda hak ihlalleri başlıklar halinde şöyle sıralandı:

“- Yaşam hakkı: Silahlı çatışmalarda 31 kişi, sivil çatışmalarda 1 kişi yaşamını yitirirken, 27 kadın öldürüldü. İş cinayetlerinde ise 208 işçi yaşamını yitirdi.

- İşkence ve Kötü Muamele: Ağustos ayında 5'i çocuk en az 208 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldı. Ayrıca cezaevlerindeki 63 kişi fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, sağlık hakkının engellendiği belirlendi. Adil yargılanma talebiyle açlık grevinde olan Avukat Ebru Timtik, 27 Ağustos günü eyleminin 238'inci gününde Bakırköy Sadi Konuk Hastanesinde yaşamını yitirdi.

- Düşünce ve İfade Özgürlüğü: Ağustos ayında, en az 3 gazeteci gözaltına alınırken, en az 2 gazeteci tutuklandı. Yine Ağustos en az 3 gazeteci hakkında dava, 3 gazeteci hakkında da soruşturma açıldı. Bağımsız Gazetecilik Platformu verilerine göre cezaevinde en az 92 gazeteci bulunuyor.

- Ağustos ayı içerisinde 21 internet içeriğine erişim engeli, konuşmaları ya da yazıları nedeniyle 10 kişi hakkında soruşturma, sosyal medya paylaşımları nedeniyle en az 11 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı.

- Örgütlenme Özgürlüğü: Ağustos Ayında çoğunluğu HDP, belediye ve kitle örgütlerinin yöneticisi çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ağustos içinde 4 parti/sendika yöneticisi hapis cezasına mahkûm edildi. Bir belediye başkanı tahliye edilirken, 4 belediye meclis üyesi gözaltına alındı.

- Toplantı ve gösteri yürüyüşü: Yine ay içinde, basın açıklaması, bildiri dağıtma, toplantı ve gösteri gibi en az 40 etkinliğe polisler tarafından müdahale edildi. Müdahalelerde en az 127 kişi gözaltına alındı, 10 kişi tutuklandı. En az 6 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival, tiyatro ya da film gösterimi valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı.”