Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ağustos ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) yaptığı açıklamada, Kastamonu, Sinop, Bartın başta olmak üzere çok sayıda ilde yaşanan sel felaketinde 21 Ağustos itibarıyla toplam 82 kişinin öldüğü ve 34 kişinin kaybolduğu bilgisi verildi. Ayrıca, Dersim’in Hozat İlçesi kırsal alanında çıkan yangından sonra durumu araştırmak için bölgeye giden vekil ve yöneticilerin jandarma tarafından engellendiği belirtildi.

NEFRET SUÇLARI

Nefret suçlamaları ve sivil çatışmaların Ağustos ayında da devam ettiği belirtilen raporda, “10 Ağustos gecesi Altındağ Battalgazi Mahallesinde çıkan kavgada Emirhan Yalçın yaşamını yitirdi, bir kişi de yaralandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü 12 Ağustos günü yaptığı açıklamada 76 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 2 Ağustos günü Antalya Elmalı İlçesinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Kürt kökenli Kurğa ailesi ırkçı bir grubun saldırısına maruz kaldı. 13 Ağustos günü İstanbul Pendik’te bulunan Ali Baba Sultan Cemevine saldırı düzenlendi. Maddi hasara neden olan saldırı nedeniyle iki kişi gözaltına alındı. 26 Ağustos günü Adana Seyhan İlçesindeki Ova ve Uçak Mahallelerinde Alevilerin yaşadığı bazı evlerin duvarına çarpı işareti çizildi ve ‘Kızılbaş’ yazıldı” ifadelerine yer verildi.

ASKER VE POLİS ARAÇLARI

Raporda, asker ve polis araçlarının neden olduğu olaylara da yer verildi. Bitlis’in Ahlat İlçesi Sanayi Mahallesi’nde 24 Ağustos günü polislere ait sivil plakalı bir arabanın çarpması sonucu Eyüp Kırtay (10)adlı çocuğun yaşamını yitirdiği yer aldı.

KADIN CİNAYETLERİ

Raporda, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre, Ağustos ayında en az 31 kadın, 21 kadın ise şüpheli bir biçimde katledildiği belirtildi.

İŞ CİNAYETLERİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verileri baz alınan raporda Ağustos ayında 174 işçinin iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İŞKENCE OLAYLARI

Raporda, Ağustos ayında en az 4’ü çocuk 41 kişinin gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında polislerin işkencesine maruz kaldığı bilgisi verildi. Rapora göre ayrıca, Ağustos ayında düzenlenen eylem ve gösterilerde de -en az- 85 kişi polisin fiziksel şiddetine maruz kaldı.

CEZAEVLERİ

Cezaevlerinde, hastane ve adliyelerde fiziksel şiddete maruz kalan çok sayıda mahkuma ilişkin haberler basında ve insan hakları örgütlerinin çalışmalarında yer aldığı bilgisi verilen raporda, “Bu çerçevede, en az 35 kişinin (Sebahat Tuncel, Leyla Güven) fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi” denildi.