Sağlık sisteminin çöktüğü kentlerden biri de Ağrı. Ağrı’da 72 yaşındaki Sabiha Aydemir isimli yurttaş devlet hastanesindeki yoğunluktan dolayı gittiği özel bir hastanede yanlış iğne sonucu yaşamını yitirdi. Sabiha Aydemir, HDP Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir’in teyzesi. Taşdemir yaşananları Yeni Yaşam Gazetesi'nden Gülcan Dereli'ye anlattı.

Teyzesi Aydemir’in ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini dile getiren Taşdemir, “Çok ağır bir hasta değildi, KOAH’ı vardı. Ara ara rahat uyuması için götürüp serum falan yaptırıyorlar. Teyzemin bazı ilaçlara alerjisi var. Hatta alerjisi olduğu ilaçlar kimliğine de yapıştırılmış. Doktora da söylüyorlar ‘bak bu ilaçlara alerjisi var.’ Doktor da ‘siz bana mı öğreteceksiniz, siz mi doktorsunuz’ diyerek biraz gerginlik çıkarıyor. Teyzemin tansiyonunu ölçüyor. Tansiyonu normal 8/15. Kadına damardan 2 tane tansiyon düşürücü doz yapılıyor. İğneyi yapar yapmaz teyzem 5 dakika içinde ölüyor” diye vurguluyor.

TABUT BİLEYOK

Sağlık sisteminin rezalet olduğunu kaydeden Taşdemir, “Otopsi işlemi için Erzurum’a götürdüler. 2 gündür biz cenazemizi almak için bekliyoruz. İnanabiliyor musunuz tabut bile yok. Cenaze aracı yok. Burada özel bir kolejin öğrenci taşıyan servisleriyle Sağlık Müdürlüğü anlaşmış. Cenazeleri onlarla taşıyorlar. Sabah öğrenci taşıyorlar. Akşam da aynı araçla Erzurum’a cenaze taşıyorlar. Böyle bir rezalet yok. Özel bir hastane ama denetleyen yok. Bir doktor var. Bir saat sonra başka bir doktor gelmiş müdahale etmek için” diye konuşuyor.Öte yandan Sabiha Aydemir 14 Eylül Pazartesi gecesi yakınları tarafından Ağrı’da toprağa verildi.

YAPANLAR VAR!

Gazete muhabirinin Öğrenci servis araçlarıyla cenaze taşındığı iddiasını sorduğu İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir yetkili, konudan haberdar olmadıklarını, böyle bir durumu ilk defa duyduklarını belirtti. Söz konusu okuldan bir yetkili ile yapılan görüşmede de iddiaların doğru olmadığı savunuldu. Öte yandan bir taşımacılık firmasıyla yapılan görüşmede firma yetkilisi, kendilerinin böyle bir şey yapmadıklarını ancak kimi firmaların bu işi yapmış olabileceğini söyledi.

VAN-ERZURUM YOLUNDA ÖLDÜ

Ağrı’da sağlık sistemini gazeteye değerlendiren SES Ağrı Şube Eşbaşkanı Emin Bayram ise, “Ağrı kaderine terk edildi. Sağlık altyapısının yeterince oluşturulmaması, insanlarımızın sürekli Van’a, Erzurum’a sevk edilmesi nedeniyle yolda çok fazla ölümler yaşadığımız sıkıntılardır” diyor.

9 BİN VAKA

1 Haziran’da kısmen, 1 Temmuz’da da tamamen kısıtlamaların kaldırılmadan önce Ağrı’da 200 civarında vaka olduğunu belirten Bayram, “Ramazan Bayramı’nda 2 tane vakamız vardı. Neredeyse bitme noktasına gelmişti. Şu anda Ağrı merkez ve ilçeler ile köyler dahil 9 bin civarında kovid tanısı konulmuş vaka var. Ağrı, Doğubeyazıt ve Patnos devlet hastanelerinde günlük ortalama ölüm 10’un altına düşmüyor” diye ifade ediyor.

YOĞUN BAKIMA GİREN ÖLÜYOR

Sağlık sisteminin Ağrı’da çöktüğünü belirten Bayram, “Biz bu anlamda yetkililerle görüştük. Hastanelerin fiziki koşulları uygun değildir. Tıbbı donanım olarak sıkıntılar vardır. Özellikle personel konusunda, sağlık emekçileri konusunda çok ciddi sıkıntılar var. Biz bu sorunları yıllardır yerelde yaşıyoruz. Gerek yerel yönetime, gerek genel yönetime bunları defalarca kez söyledik. Ancak hiçbir çözüm olmadı. 400 yataklı bir devlet hastanemiz var. Sözde tıp fakültesine çeviriyorlar. İbrahim Çeçen Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi sadece tabelada kaldı. İsmi var kendisi yok. Burada yoğun bakıma girenlerin yüzde 90’ı maalesef ölüyor. Hastanelerin yoğun bakım ve kovid servislerinde doluluk oranı neredeyse yüzde yüzdür” diyor.

SES KONUNUN TAKİPÇİSİ

Bayram, “Ağrı’da tek bir özel hastane, hastane değil neredeyse klinik noktasında hizmet veriyor. Güven Tıp’tır. Oraya da giden teyzemizin mevcut durumu ortada. Yanlış iğne, yanlış tedavi, yanlış müdahale maalesef hayatına mal oldu. SES olarak bu konun kesinlikle takipçisiyiz ve olacağız” diye kaydediyor.

'BİZ O DOKTORLARI HİÇ GÖRMEDİK'

Sağlık sistemi dışında da kentte ciddi sorunlar yaşandığını, Ağrı’nın şehir olmaktan çıktığını, yerel yönetimin çalışmadığını, kentin çakıl ve tozdan geçilmediğini söyleyen Ses Ağrı Şube Eşbaşkanı Emin Bayram, şöyle kaydetti: “Gerçekten Ağrı’nın durumu içler acısıdır. Yerelin milletvekili AKP’den. Tek vekil var zaten. Sürekli yerel basın üzerinden ‘50 doktor, 90 doktor, 140 doktor Ağrı’ya gönderdik’ diyor. Valla biz bir şey görmedik. Valla 140 doktor geliyorsa herhalde 150 doktor da gidiyor ki burada bir doktor açığı var. Sürekli bir hemşire açığı var. Sürekli sağlık personeli açığı var. 3 ayda, 6 ayda bir sağlık müdürü değişiyor. Yılda bir hastane idarecileri değişiyor. Biz buna da bir anlam veremedik.”