Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Soğukpınar (Mûşiyan) köyüne 6 Aralık 2019 tarihinde askerlerce yapılan baskında çıkan çatışmada 3 PKK’li ile birlikte köy sakinlerden 3 çocuk babası Murat Kaya’nın (28) hayatını kaybettiği ve köylülerin işkenceye uğradığı olayla ilgili 4’ü tutuklu 7 köylü hakkında Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Farklı cezaevlerinde tutuklu bulunan 4 sanık Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) duruşmaya katılırken, tutuksuz yargılan 3 kişi ve sanık avukatları duruşmada hazır bulundu.

KÖYLÜLER İŞKENCE ALTINDA İFADE VERDİĞİNİ SÖYLEDİ

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada sanık avukatları başta Cemal Aksoy olmak üzere diğer köylülerin uğradığı işkenceye dikkat çekti. SEGBİS kaydının yapıldığı duruşmada üzerlerine atılı suça ilişkin savunma yapan bazı sanıklar kolluk aşamasında baskı ve işkence altında verdiklerini ifadelerinin değiştirilmesini isteyerek duruşmada verdikleri ifadelerin esas alınmasını istedi.

RAPORLAR ARASINDAKİ ÇELİŞKİ

Mahkemede söz alan köylülerden Cemal Aksoy’un avukatı Vedat Tunca, olay gönü gözaltına alınan  Cemal Aksoy’un askerler tarafından bıçaklandığı ve işkenceye uğradığını belirtti.  Aynı gün içerisinde Cemal Aksoy için 2 ayrı hastane raporu alındığını ve bir raporda darp ve cebir olduğu kabul edilmezken, diğer bir raporda ise darp ve cebir olduğuna dair doktor tespitinin olduğu çelişkisine dikkat çeken Tunca, işkence fotoğraflarının da dosyaya eklenmesini istedi.

SEGBİS yoluyla katılan tutukluların beyanları dinlenildikten sonra Mahkeme heyeti köylülerden Abdullah Aksoy, Cemal Aksoy, Hanım Aksoy ve Fikret Çetin’in tutukluğunun devamına karar vererek duruşmayı 21 Eylül 2020 tarihine erteledi.