Ağrı’da 17 Temmuz’da bir çocuğa cinsel istismarda bulunan Nizamettin Şahin hakkında açılan davanın ilk duruşması Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu bulunduğu Patnos L Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılan sanık Şahin’in takım elbise giymesi dikkat çekti. İstismara maruz bırakılan çocuk ve ailesi ile Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları da duruşmada hazır bulundu.  

Duruşma öncesi Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Avukatı Hande Gündoğdu, duruşmanın kapalı görülmesini talep etti. Avukata “sen kimsin” diye soran mahkeme, daha sonra duruşmanın kapalı görülmesini kararlaştırdı. 

SANIĞIN İDDİASI 

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak sanık Şahin’in savunması alındı. Daha önce karakolda verdiği ifadesinde müşteki ailesiyle 20 yıldır husumeti olduğunu belirten sanık Şahin, bu kez de aileyi yeni gördüğünü ve tanımadığını iddia etti. Şahin, ayrıca çocuğa cinsel istismarda bulunmadığını ve olayı karakolda öğrendiğini iddia etti. 

TANIKTAN ÇELİŞKİLİ İFADELER

Mahkeme, daha sonra çocuğun ailesinin ifadesini aldı. Ardından dinlenen tanık N.G., karakolda verdiği ifadenin tersine beyanlarda bulunarak, istismarı görmediğini ileri sürdü. Mahkeme heyetinin “neden yalan söyledin” sorusu üzerine N.G., çocuğun ağlayarak dışarı çıktığını gördüğünü söyledi. Mahkeme heyeti, tanığa yemin altında ifade verdiğini hatırlattı. N.G. ise, karakolda “heyecanlı” olduğu için yanlış ifade verdiğini iddia etti. 

Görgü tanığı D.G., istismarı gördüğünü belirterek, karakolda verdiği ifadesini tekrarladı. 

Tanıkların dinlenilmesinin ardından müdafi avukatlarının beyanları alındı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, avukat savunmaları ve savcının mütalaası için duruşmayı 2 Şubat 2020 tarihine erteleyerek, sanık Şahin’in tutukluluğunun devamına karar verdi. 

AVUKATLARDAN AÇIKLAMA

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları, duruşma sonrası adliye binası önünde açıklama yaptı. Avukat Hande Gündoğdu, olayın takipçisi olmaya devam edeceklerini belirterek, “Her duruşmada olduğu gibi bu duruşmada da sanık çelişkiye düştü. Çocuğumuz olayın bütün aşamalarını yeniden anlattı. Tanıklar, olayı bütün aşamalarını anlatmalarına rağmen duruşmada olayı görmediklerini belirterek olayı yalanladı. Aile her şekilde baskı altında tutulmaya çalışılıyor. Bir sonraki duruşmada savcılık mütalaasını açıklayacak. Bu yüzden kamuoyunun bu konuda daha fazla güçlü bir şekilde duruşmayı sahiplenmesi gerekiyor” çağrısı yaptı.