Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Soğukpınar (Mûşiyan) köyüne 6 Aralık 2019 tarihinde askerlerce yapılan baskında çıkan çatışmada 3 PKK’li ile birlikte köy sakinlerden 3 çocuk babası Murat Kaya’nın (28) hayatını kaybettiği olayla ilgili açılan dava, Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülecek. 

Yaşanan olay sonrasında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Çatışmada silahlı 4 terörist öldürülürken, 5 asker de yaralandı” denilmişti.

Olayla ilgili Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame ile açılan dava kapsamında 3’ü tutuklu 7 köylü hakim karşısına çıkacak.

Hazırlanan iddianame ile tutuklu sanıklardan Cemal Aksoy’un, “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma ve kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs”, diğer tutuklu sanıklar Fikret Çetin, Hanım Aksoy ile tutuksuz Abdullah Aksoy, Ahmet Aksoy, Birgül Çetin ile M. Sıddık Çetin hakkında ise “örgüt üyeliği” “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddialarıyla hapsi isteniyor.

BAKANLIK 'TERÖRİST' DEDİ, BAŞSAVCILIK 'MİLİS' YAPTI

Başsavcılık, hazırladığı iddianamede İçişleri Bakanlığı’nın daha önce “terörist” olarak ilan ettiği Murat Kaya’nın “milis” olduğunu ileri sürdü. İddianamede olaya dair “..güvenlik güçleri ile silahlı terör örgütü mensupları arasında çıkan çatışmada örgüt elemanlarının sığınak olarak kullandıkları ahırdan çıkarak güvenlik güçlerine ateş etmek suretiyle kaçmaya başladıkları ve köy içerisinde kaçan örgüt mensuplarından 2 bayan örgüt mensubunun yol üzerinde, 1 erkek örgüt mensubunun ise köydeki çeşme yakınlarında bulunan bir evin branda ile kapatılmış giriş kısmında etkisiz hale getirildiği, köy içerisinde etkisiz hale getirilen erkek örgüt mensubunun köyde örgüt mensuplarına milislik yapan Murat Kaya isimli şahıs olduğu, bu şahsın diğer örgüt mensuplarının kaçış istikametine doğru birlikte hareket ettiği, çatışmaların yoğunlaştığı köydeki çeşmenin bulunduğu alanda örgüt mensuplarından ayrılarak köy halkından Yakup Çetin isimli şahsın evine girdiği ve güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi”  değerlendirmelerde bulunuldu.

İddianamede yer alan Olay Yeri İncele Tutanağı’nda Murat Kaya’nın öldürüldüğü alanda ateşli silah ya da kovan-fişek vb. bir bulgu tespit edilemediği de belirtildi. 

Yine hazırlanan parmak izi tespit tutanağında, “Murat Kaya isimli şahsa ait parmak izi ve fotoğraf kayıt formuna alınmış parmak izlerinin gönderildiği, gönderilen parmak izi ve avuç içi izlerinin ele geçirilen materyaller üzerinde inceleme yapılmasının talep edildiği, gönderilen parmak izlerinin olayda ele geçirilen ve parmak izi için gönderilen materyaller üzerinde çıkmadı” denildi.

İddianamede sanık olarak yer alan köylülerin Murat Kaya ile yaptığı telefon görüşmelerine dair HTS kayıtları ise ‘suç delili’ sayıldı.