Yeşil Sol Parti, 9'uncu kuruluş yıldönümüne ilişkin Kadıköy Evlendirme Dairesi Salonu'nda panel düzenledi. Panele, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut, Erdal Avcı, KONDA Araştırma Şirketi Müdürü Bekir Ağırdır, Ekonomist Haluk Levent, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Ayşe Erdem’in yanı sıra çık sayıda kişi katıldı. 

KİMLEKLER ARASI KUTUPLAŞMA 

Ülkenin kurumsal akıllarının çıkarlarıyla dolu olduğunu belirten Ağırdır, şimdiden bakanlık, başkanlık paylaşımı yapanların olduğunu söyledi. Ağırdır, “Kurumsal akılla hareket eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olsun İyi Parti olsun şu partiyle ittifak yapalım deseniz bir sonuç çıkmaya bilir. Eleştirdiğimiz, oligarşik liderlik ilk kez paradoksal olarak işe yarıyor. CHP ve HDP arasında eskisine göre, yine bir açık kapı bırakma çabaları var. Daha da vahim tarafı ülkenin o kitlendiği kültürel kimlikler arası kutuplaşmayı kıramamaları. Bunu bozmak lazım, daha ileriye doğru bir hamle yapılması gerektiğini anlamıyorlar görmüyorlar” diye aktardı.

SEÇMEN İKTİDARDAN AYRILDI

AKP’den çözülen seçmenlerin iktidarın dindarlığı az temsil ettiğinden dolayı ayrılmadığını söyleyen Ağırdır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Olaya böyle baktıkları için bundan dolayı Ömer’in adaleti diyorlar. HDP ile bir araya gelirsek bizim seçmenin kızdırır mıyız kaygısı taşıyorlar. Çünkü kendileri de kimliklerden bakıyorlar. Bir başka handikapta bu. Şuanda birçok seçmen ekonomik sebeplerden ve sağlık sorunlarından pandemiden, eğitimden dolayı partilerden ayrılmış seçmenler. Bundan dolayı partilerden gereken bir ekonomik bir eleştiride yok.”

 DEMOKRASİYİ İNŞA ETMESİ GEREK

Araştırmaların insanların yüzde 47’sinin bu partilerle bir çözüme varamayacağını ifade eden Ağırdır, “Önemli olan mesele bu yüzde 47 olan insanların gözünde siyasetin itibarını inşa etmek. Siyasetin itibarını inşa etmek topluma umut vermek,  siyasetle bu işi çözeriz demek.  Bu iktidarın tercih ettiği yol ve yöntemden Türkiye kazası belası çıkacak mı? Diyor herkes. Türkiye’nin onlara üreteceği onların umurunda. Toplumcu bir siyaset ürete bilmeleri için, bütün kimliklerden kurtularak, ülkenin ortak geleceğine dair inşa etmek. Kimlikleri, ret etmeyen, kimlikler üzerinden değil kimliklerin hepsinin bir arada bir ittifak kurabiliyoruz demek. Ama kimlik siyaseti yapıp başka kimlik yokmuş gibi siyaset yapıyorlar. HDP’nin CHP’nin ve diğer partilerinde bir araya gelip ortak hayatı ve demokrasiyi inşa etmeliyiz demeleri lazım” dedi.

‘HDP’NİN DOĞAL OYU YÜZDE 15’

Kimlikler üzerinden siyasetin doğru olmadığını ve bunu topluma anlatılması gerektiğini işaret eden Ağırdır, kimliklerin dışına çıkmamız gerektiğini ancak o zaman kazanılacağına dikkat çekti. Ağırdır, “Kürt meselesinin çözülmemesinin önündeki en büyük engel, güvenlik arayışı. Bu ülkedeki yüzde 80’nin insanın bu kimliğe sahip olduğu gibi, Kürtlerle arasındaki ortak duyguyu bulamadığımız için dönüp dolaşıp aynı yerdeyiz” diye belirtti.

Ağırdır, “HDP'nin önümüzdeki seçimde yüzde 10 alacağını söylüyorlar, ama benimi iddiam yüzde 15 ve hatta daha fazla alacağıdır. Türkiye’de siyaset demokrafik siyaseti izlemiyor. Herkes Z kuşağının peşinde, ilk defa seçim olacağı yerlere baktığımız zaman HDP’nin olduğu yerlerde, 25 ve 30 arası oy alıyor. HDP kendi doğal oyunu bile alsa yüzde 15 ve daha fazlasını alabilir. Muhalefetteki ittifak böyle devam ederse, daha güçlü ve başka şeylerde gelişebilir” diye konuştu.