Samsun Vezirköprü’de Kenan Ak (20), 23 Ağustos 2020’da bir eve içme suyu bağlantısı yapmaya çalışırken, çökme sonucu toprak altında kaldı. Kardeşini kurtarmak için kanala atlayan Hayati Ak (25) da ikinci çökme sonucu mahsur kalırken, olay yerine “acil durum ihbarı” ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri çağrıldı. Cumhuriyet’in haberine göre, yurttaşların “olay yerine geç geldiği” gerekçesiyle AFAD ekibi hakkındaki şikâyetinin ardından Samsun Valiliği soruşturma başlattı. Soruşturmada, AFAD ekibinin olay yerine 3-5 kilometre kala 5-7 dakika süreyle namaz ve ihtiyaç molası verdiği ortaya çıktı.

‘GEÇİKME MAKUL’

Ekibi taşıyan aracın şoförü E.K., yazılı savunmasında şunları söyledi: “Olay yerine 3-5 kilometre kala aracı durdurarak namaz kılma hususunda daha yüksek sesli konuşmalar gerçekleşti. Yapılan tartışmalara müdahil olamadım. Ancak araç içerisinde aracın durmasına yönelik yüksek sesli ve hararetli konuşmalar arttığından, aracın durmasına yönelik talepler olduğundan ve araç içerisinde oluşan ortam aracı sağlıklı bir şekilde kullanmama engel teşkil ettiğinden, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek adına, aracı durdurmak zorunda kaldım. Duraklama yaklaşık 5-7 dakika sürmüştür. Bu esnada araçtan inmedim. Personelin araca dönmesini bekleyerek herkes araca döndüğünde olay mahalline ulaşmak üzere tekrar harekete geçtim.”

Ekipte yer alan S.D.’nin savunmasında “Acil durum ihbarı gelir gelmez ekiple beraber derhal olay yerine intikal ettik. 5-7 dakikalık mola ise, 2 saatlik yol düşünüldüğünde, hayatın olağan akışı içerisinde son derece makuldür. Takribi 130 km yolu ise 83 km hızla 1 saat 34 dakikada aldık ve olay yerine son derece seri bir şekilde intikal ettik. Dolayısıyla burada şahsımın ve AFAD ekibinin herhangi bir gecikmesi söz konusu değildir” dedi.