Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her akşam kamuoyu ile paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nda kimi parametreleri kaldırmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TTB sitesinde yer alan yazılı değerlendirmede, salgın sürecinde ilk dalganın halen bastırılmadığına dikkat çekildi. 

Adıyaman, “Yoğun bakımdaki hasta sayısının bin 300’e, kayıp sayılarının da 5 bin 700’e yaklaştığı bir süreçten geçerken, Sağlık Bakanlığı, salgının seyrine ilişkin ayrıntılı epidemiyolojik veriler yayımlamak yerine farklı formatlarda verileri açıklayarak durumu kendi istediği gibi yansıtmaya çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

‘DİYARBAKIR İKİNCİ WUHAN’

“Ne yazık ki hükümetin erken, aceleci, kontrolsüz, epidemiyoloji biliminin yol göstericiliğinden yoksun adımları nedeniyle salgın bastırılamamış” diye belirten Adıyaman, “Rakamlar 1 Haziran sonrası artış göstermiş ve şimdilerde de günlük bine yakın vaka sayısında takılıp kalmıştır. Rakam dediklerimizin her biri insan olup sahadan gelen bildirimler Sağlık Bakanlığı açıklamalarının üstünde bir gerçekle karşı karşıya olduğumuzu düşündürmektedir. Sağlık Bakanı’nın Wuhan’ı İstanbul’a Diyarbakır ve bölge illeri de ikinci Wuhan olarak eklenmiştir. Ülke genelinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki meslektaşlarımızın gözlemleri, vaka sayılarının açıklanan toplam rakamların fazlasıyla üstünde olduğunu net olarak ortaya koymaktadır.

‘TEZATLIK OLUŞTURUYOR’

Tablodaki yoğun bakım ve entübe hasta sayısının kaldırılması ile durumun ciddiyeti ile tezatlık oluşturduğuna dikkati çeken Adıyaman, “Halkın bu ciddiyeti algılayamamasına ve uyumunun sağlanamamasına neden olmaktadır. İki parametrenin tablodan kaldırılmış olmasına epidemiyoloji bilimi içerisinde anlam aramak boşa bir çabadır. Yapılan tablo değişikliği halkı yanıltıcı, yanlış bilgilendirmeye ve ‘demek ki yoğun bakım, entübe hasta sayıları çok kötü’ düşüncesiyle paniğe sevk etmeye yol açacaktır. Salgın yönetiminde vatandaşın Hükümete/Sağlık Bakanı’na kalan güveni de sarsılacaktır. Bu hepimiz için ciddi bir sorundur” diye belirtti.

‘HAYAT TABLOYA SIĞMAYACAK BÜYÜKLÜKTE’

Tabloya eklenen iki yeni parametrenin diğer ikisinin çıkarılmasını gerektirmediğine işaret eden Adıyaman, “Tam tersine daha fazla verinin paylaşabilmesi beklenir. İnsan hayatı ve ülkemizin kovidle mücadelesi Twitter tablosuna sığmayacak büyüklükte ve önemdedir. Halkı ve bilim insanlarını aydınlatacak ve kovid ile mücadeleye katılımını sağlayacak bütün bilimsel veriler farklı tablolar halinde yayınlanmalıdır. Bütün veriler paylaşılır ise başta hekimler ve meslek örgütleri ve bilim insanları olmak üzere ilgililer herkesin anlayacağı şekilde tabloları açıklayabilir ve bu verilerden çıkardığımız bilimsel sonuçları da halkımızla paylaşabiliriz. Şeffaflık ve güven salgında mücadelenin ön koşuludur” ifadelerini kullandı.