Adana Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Atatürk Parkı’nda gerçekleşmesi planlanan "Üniversitelerde kayyum rektör istemiyoruz. Melih Bulu istifa. Demokratik, özerk üniversite" konulu basın açıklaması Adana Valiliği’nin duyurduğu yasaklamanın ardından basın açıklaması için Eğitim Sen önüne gelen 9 kişi gözaltına alındı. Müdahale sırasında çevrede bulunan bazı kişilerin gözaltına alınanlara hakaret ettiği görüldü. Adana Valiliği’nin hiçbir gerekçeye dayanmayan 15 günlük yasak kararı protesto edilirken, yasağa rağmen Eğitim Sen önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya KESK, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, TMMOB, Çukurova Öğretim elemanları Derneği katıldı. 

Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya, yasaklamanın hukuki olmadığını belirterek gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Kaya, “Adana Valiliği’nin kararı ile ilimizde yapılmak istenen her türlü toplantı, yürüyüş ve basın açıklamaları vb. kurum binaları dışındaki alanlarda 15 gün süreyle yasaklanmıştır.  Sendikaların, Emek ve Meslek örgütlerinin ve diğer kitle örgütlerine kurum binalarına hapsetmek, hem hukuken bir hakkın kullanımını engellemek, hem de Covid salgınının kapalı ortamlarda yayılmasını hızlandırmak anlamına gelmektedir. Adana valiliğinin aldığı bu karar anti demokratiktir. Demokratik anlayışlara ve hukuk normlarına aykırıdır.  Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini bekliyoruz” dedi. 

Açıklamanın ardından Adana Barosu avukatları Adana Emniyeti’ne gitti. Gözaltına alınan 9 kişi sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde: "Canser Dayanır, Mazlum Gök, Haşim Çağrı, Gamze Aktaş, Gülşah Şahin, Ayşe Bezeyiş, Mehmet Halis Saykan, Büşra Kodak."

Basın açıklamasının ardından Eğitim Sen binası önünde bekleyen Ulaş Can Taylan isimli genç de polislerce gözaltına alındı.

PARTİ BİNASI ABLUKAYA ALINDI

Polis hem Eğitim Sen binası hem de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü binasını ablukaya aldı. Polis, binaya giriş ve çıkışlarına, "Kamu düzeni" gerekçesiyle izin vermedi. Partililer, bina girişinde bekleyerek bu durumu tencere ve tavalar vurarak protesto etti. Bu duruma tepki HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, "Siz bizlere zulüm ettikçe, baskı altına almaya çalıştıkça, biz demokratik meşru hakkımız olan direnişi sonuna kadar kullanacağız" dedi.

HDP’lilerin 2 saat boyunca çıkışlarına izin verilmedi. Yapılan görüşmeler ardından partililerin tek tek çıkışlarına izin verildi.