Hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması talebiyle ailelerin Diyarbakır Barosu hizmet binasında başlattığı Adalet Nöbeti 39’uncu gününde devam ediyor. Nöbeti bu gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP Kadın Meclisi üyeleri ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Başaran, iktidarın, toplumun tamamına, kadınlara ve Kürtlere düşmanlık yaptığını belirterek, “Bu şiddetli düşmanlık politikalarıyla başarılı olmak istiyor. Bundan dolayı üzerimize geliyor. Zaman tecridi ağırlaştırıyor, zaman zaman cezaevindeki tutukluları tecride alıyor, tedavilerini yapmıyor. Bu iktidar pratiği yeni değil, 1982’deki Amed Zindanında aynı şey uygulandı. Şimdi aynı siyaseti devam ettirmek istiyorlar” diye konuştu. 

‘İKTİDARDAN İSTEĞİMİZ YOK’

Türkiye’de yaygınlaşan adalet taleplerine işaret eden Başaran, “Türkiye’de artık adalet kalmadı. Saraylar var ama adalet yok. Anneler uzun zamandır adalet arıyor. Bu günde anneler burada adalet arıyor. Cumartesi Anneleri İstanbul’da, Barış Anneleri senelerdir adalet arıyorlar. Adalet arayışımız eminim sonuca ulaşacak. Bunun için toplumun vicdanı gereklidir. Yoksa iktidar adım atmaz, iktidardan da isteğimiz yok” dedi.

‘HEPSİ ŞÜPHELİ ÖLÜM VE KATLİAMDIR’

Adalet Nöbeti’nin Emine Şenyaşar, Mısra Öz, Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri ve daha birçok yerde verilen adalet mücadelesinin bir ayağı olduğunu söyleyen Başaran, “Şu anda her gün tecridi daha da derinleştiren nefreti daha da büyüten, cezaevinde ölümleri daha da artıran bir siyaset. Son bir ayda yaşanan ölümler tam da bunun göstergesi olarak karşımızda duruyor. Son bir ayda iktidarın, Adalet Bakanlığının denetimindeki cezaevlerinde, 7 tutsak yaşamını yitirdi. İkisi şüpheli ölümdü, ama bizde hepsi şüpheli ölüm ve katliamdır. Çünkü göz göre göre gelen ölümlerdi, gerçekleşen cinayetlerdi” şeklinde konuştu. 

MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRMA ÇAĞRISI

Cezaevlerindeki ölümlerden kimin sorumlu olunduğunun çok iyi bilindiğini kaydeden Başaran, şunları söyledi: “Ama biz iktidardan beklenti ve çağrımız hiçbir zaman olmadı, bu günde olmayacak. Bu gün adalet mücadelesi yürüten annelerimiz, Galatasaray Meydanı’ndaki Cumartesi Anneleri’nin Urfa Adliyesinin önündeki Emine Şenyaşar’ın çağrısı toplumun vicdanına ve toplumun demokratik muhalefetinin kendisinedir. Bu gün bir arada olmak, ortak mücadele etmek, adaleti sağlamak bizim görevimiz. Çünkü iktidar, nefret, zor, milliyetçilik, militarizmle ayakta duruyor. Bizim esas görevimiz mücadeleyi ortaklaştırmak. Toplumsal vidanı ayağa kaldırmak ama buna bir dur demektir.”

Onurlu bir barış ve hasta tutukluların serbest bırakılması için oturma eylemi başlattıklarını ifade eden tutuk yakınlarından Fevziye Kolaçan ise, hasta tutuklular eğer ölecek ise annelerinin kucağında ölmeleri gerektiğini belirterek, tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Kolaçan, sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti.

Hasta tutuklu yakını İnci Güler de, tutuklu ailelerine çağrıda bulunarak, nöbete dahil olmalarını istedi.