Hasta ve infazlarını tamamlamalarına rağmen tahliyeleri engellenen tutuklu yakınlarının Diyarbakır Barosu'nda başlattıkları Adalet Nöbeti eyleminin 71'inci gününde, Koşuyolu Parkı'nda açıklama yaptı. Tutuklu yakınlarının yanı sıra, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. Açıklamada, tutukluların fotoğrafları taşındı. 

ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI

Tutuklu yakını İnci Güler, hasta ve infazlarını tamamlayan tutukluların özgürlüğünü istedi. Hasta tutukluların durumlarının ağırlaştığına dikkati çeken Güler, "Cezalarını tamamlamalarına rağmen içeride tutuluyorlar. Bırakılmalarını istiyoruz. Hepinizden destek istiyoruz. Bir anne olarak dayanamıyoruz. Kanunların yerine getirilmesini ve adalet istiyoruz" diye seslendi.  

‘YAŞAMI SAVUNUYORUZ’

Bir diğer tutuklu yakını Herdem Merwanî ise, 2 ayı aşkın bir süredir Adalet Nöbeti’ni sürdürdüklerini belirterek, "Tutukluların hem evrensel hem de hukuki hakları var. Özellikle Adalet Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz; tutuklu yakınlarımızı bırakın. Her geçen gün durumları daha da kötüye gidiyor. Cezaevinden her tabut çıktığında o gün bizim için yasa günü oluyor. Bu sesimize sahip çıkılmalı. Bir gün bile geçmeden tutuklular serbest bırakılmalı" çağrısı yaptı. 

Endişeli olduklarını vurgulayan Merwanî, eylemlerine destek verilmesini istedi. Merwanî, "Tutuklu aileleri olarak cezaevlerinden tabutların çıkmasını istemiyoruz. Bunu talep etmek bizim en doğal hakkımız. Hasta tutuklu babama sahip çıkmak benim en doğal hakkım. Biz yaşamı savunuyoruz" diye kaydetti. 

BASKI ARTIYOR 

HDP Milletvekili Dersim Dağ ise, tutuklu yakınlarını taleplerinin karşılanmasını istedi. Dağ, "Her geçen gün AKP-MHP iktidarının baskı, hukuksuzluk ve vicdansızlığı artıyor. Her geçen gün cezaevlerindeki durum daha da ağırlaştırılıyor" dedi. Bazı cezaevlerinde baskılara karşı başlatılan açlık grevleri eylemlerine değinen Dağ, ailelerin adalet çığlığının duyulmasını ve hukukun işletilmesi çağrısı yaptı. 

DİRENİŞ BÜYÜYOR

Dağ, cezaevlerinde yürütülen politikaların kaynağını, tecritten aldığını ifade ederek, "Bu tecrit 4 parça Kürdistan ve Türkiye'ye dağılmış durumda. Bu tecridin kırılması için, bizim tecridin kaynağını aldığı yerden kırmalıyız. Tecrit cezaevlerinden yükseliyor. Ancak cezaevlerinde direniş de büyüyor. Bu tecridin kırılması için, adalet ve hukukun yeniden kurulması için sesimiz yükselecek. Ailelerimizin nöbet eylemi başarıyla sonuçlanacak. Ailelerin talepleri meşru ve demokratik talepler. İnsancıl talepler. Biz de elimizden gelene kadar, bu talepler karşılanana kadar mücadeleyi büyüteceğiz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından aileler oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde sık sık "Bijî berxwedana zindanan" ve "Ölüm istemiyoruz, yaşamı savunuyoruz" sloganları atıldı.