Tutuklu aileleri, cezaevlerindeki hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır Barosu hizmet binasında başlattıkları Adalet Nöbeti’ni 22'nci gününde sürdürüyor. Aileleri, bugün de Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Diyarbakır Tabip Odası ziyaret etti.

‘AYRIMCI POLİTİKAYI KINIYORUZ’

Cezaevlerindeki zulmü ve baskıları 1970'li yıllardan bildiklerini belirten KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, bu nedenle Adalet Nöbeti'nin çok kıymetli bir yerde olduğunu söyledi. Türkiye'de adaletin olmadığını ve bu yüzden de bütün annelerin adalet aradığını belirten Çiftyürek, Cumartesi Anneleri, Urfa Adliyesi önünde nöbet tutan Emine Şenyaşar ve Barış Anneleri'nin adalet mücadelesine değindi. Çiftyürek, "Annelerimiz adalet arıyor, insanlar bir ülkede olmayan bir şeyi arıyor. Barış Anneleri yıllardır zulme karşı mücadele etti, fakat her seferinde zulme uğradı. Yine Emine Şenyaşar aynı şekilde Urfa Adliyesi önünde adalet arıyor. O adalet ararken ona soruşturmalar açılıyor. Şimdi de bu annelerimiz adalet arayışında. Türkiye hükümeti 'Annelerin gözyaşlarına kıyamayız' diyor ama bizim annelerimize cop vuruyor, yerde sürüklüyor. HDP önündeki anneler sahiplenilirken bizim annelerimize saldırılıyor. Biz bu politikayı kabul etmiyor ve kınıyoruz" diye konuştu.

BU HÜKÜMET GİDECEK

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkati çeken Çiftyürek, "Sayın Öcalan yıllardır cezaevinde ve bu hukuksuzluk kabul edilmez. Kanun yok, her şeyi keyfi uyguluyorlar. Ama bu şekilde yürüyemeyeceği ortada. Biz inanıyoruz ki bu hükümet gidecek. Nerede bir acımız var ise orada birliğimizi duyurmalıyız. Bütün Kürt partileri olarak bu adaletsizliğe karşı ses çıkarmalıyız. Annelerin adalet talebini kutluyor ve her zaman yanlarında yer alacağımızı belirtiyoruz" dedi.

'UMUT YÜKSELİR'

Tutuklu yakını yazar Herdem Merwanî, Kürtlere yönelik ciddi saldırıların olduğunu söyledi. Bu saldırılara karşı birliğin acilen kurulması gerektiğini vurgulayan Merwanî, "Daha çok partiler gelmeli, sesimizi yükseltmeliyiz. Sahip çıkma olursa umut yükselir ve bu topraklara adalet gelir. Ve herkes anlar ki Kürtlerin ölümü ucuz değil" diye belirtti.

'ÇIĞLIĞIMIZI DUYUN'

Bir diğer tutuklu yakını İnci Güler, yıllardır cezaevi kapıları önünde olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Aflar çıkardılar, bizim yakınlarımız faydalanmadı. Cezaevleri önünden tabut çıkmasını istemiyoruz. Diğer partiler de basın da gelsin çığlımızı duyun. Akşama kadar da anlatsak zulmleri bitmez. Adalet olsun istiyoruz."

Adalet Nöbeti'nin amacını açıklayan tutuklu yakını Hakkı Boltan da Kadın Hakları Merkezi ziyaretini önemli bulduğunu belirterek, “Bizim adalet talebimiz aynı zamanda kadınlar içindir. Çünkü kadınlar üzerinde de ciddi politikalar yürütülüyor” dedi.

'YANINIZDAYIZ'

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Temsilcisi Çiğdem Sevimli, cezaevi koşullarının her geçen gün derinleştiğini kaydederek, “Bugün bütün hasta tutukluların zor koşullar altında yaşam mücadelesi verdiğini görüyoruz. Yine aynı şekilde Kürt siyasetçiler üzerinde ise farklı politikalar uygulanıyor. Biz tüm bunlara karşılık eyleminizi kutluyor ve Kadın Hakları Merkezi olarak sizin eyleminizin yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

'UMUTSUZ DEĞİLİZ' 

Diyarbakır Tabip Odası yöneticisi Mustafa Mesut Kaya ise, "Umarım bu eylem daha çok büyür ve ilerleyen zamanlarda dışarda da bu eylemi yaparız ve adaleti getiririz" sözleriyle eyleme destek verdi. Odanın bir diğer yöneticisi Çağla İzci de, "Biz her zaman bu annelerimizden direnç alıyoruz. Umutsuz değiliz umudu bu annelerden alıyoruz" dedi.