Batman’da İpek Er’e tecavüz ederek ölümüne neden olan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tahliye edilmesi İzmir’de protesto edildi. Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında gerçekleştirilen açıklamaya, HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Pero Dündar ve Serpil Kemalbay’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 

‘ORHAN’I BIRAKANLAR TİMTİK’İ ÖLDÜRENLERDİR’

HDP’li Koçyiğit, ölüm orucunda yaşamını yitiren tutuklu avukat Ebru Timtik’i anarak, “Musa Orhan’ı bırakanlar Av. Ebru Timtik’i öldürenlerdir. Orhan’ı bırakanlar, bu ülkede insanları adalet diye ölüm orucuna yatmasına yol açanlardır” dedi. “Adalet sadece AKP’nin amblemindeki harflerden ibarettir” diyen Koçyiğit, Orhan’ın “kaçma şüphesi yok” gerekçesiyle salıverildiğine işaret ederek, yerleri belli olan avukatların tahliye edilmediğini söyledi. 

‘ÖZEL SAVAŞ’ VURGUSU

Sonrasında konuşan Funda Akbulut ise, Orhan’ın devlet tarafından korunduğu söyledi. Ülkede adaletin sosyal medya üzerinden arandığına dikkati çeken Akbulut, “İçişleri Bakanlığı ve yargı, tecavüzcüyü neden koruyorsunuz? Türkiye'nin her tarafında kadın katillerini, tecavüzcüleri koruyan devlet aklı Kürdistan’da kadınlara yönelik tecavüzü devlet eliyle ve özel savaş politikası olarak uyguladı” diye belirtti. 

Daha önceki katledilen kadınların faillerinin korunmasını anımsatan Akbulut, “2013’te Mardin Midyat'ta korucu tarafından cinsel istismara maruz bırakılan ve intihara sürüklenen kadını da, 90’lı yıllarda tecavüzcü Musa Çitil’in serbest bırakılmasını da unutmadık. Bu savaş konseptinin başta Kürt kadınını hedef alan bir devlet politikası olarak geçmişten bugüne devam ettiğini gayet iyi biliyoruz. Bu ülkede devlet aklı, adalet isteyenleri katlederken tecavüzcüleri serbest bırakıyor” şeklinde konuştu.