ABD'de 14 senatör, ABD Başkanı Joe Biden'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz'da Kuzey Kıbrıs ziyareti öncesi bir mektup gönderdi. 14 senatör yazdıkları mektupta, Türkiye'nin Kapalı Maraş'ın sahil şeridini açma girişimlerini endişeyle izlendiklerini ifade etti.

Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına aykırı davranmakla suçlayan senatörler, Biden’dan ABD’nin bu konudaki tutumunu AB ile birlikte netleştirmesini istedi. 

Senatörler Robert Menendez, Chris Van Hollen, Marco Rubio, Richard J. Durbin, Jeanne Shaheen, Christopher A. Coons, Sheldon Whitehouse, Sherrod Brown, Edward J. Markey, Cory A. Brooker, Robert. P. Casey, Jr., Ron Wyden, Jack Reed ve Benjamin L. Cardin’in imzalarının bulunduğu mektupta şu ifadelere yer aldı: 

" Sayın Başkan, 

Türkiye'nin çeşitli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Kararlarına aykırı olarak ve BMGK ve Avrupa Konseyi'nin rotayı derhal tersine çevirme çağrılarına karşı çıkarak Kıbrıs'ın Kapalı Maraş sahil şeridini açmaya yönelik devam eden çabalarından derin endişe duyduğumuzu ifade etmek için yazıyoruz. Türkiye'ye Kapalı Maraş'taki provokasyonlarını durdurması için baskı yapmak ve yasadışı eylemlerinin sonuçlarını açıkça dile getirmek için hem ikili hem de çok taraflı kanalları kullanmanızı istiyoruz.

'TÜRKİYE UYARILARA RAĞMEN FAALİYETLERİNE DEVAM ETTİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim 2020'de Kapalı Maraş'taki plajı açma niyetini açıkladıktan sonra, kıyı şeridinin çitle çevrili alanını geliştirmek için altyapı projelerini başlattı. Buna cevaben BMGK, Türkiye'yi faaliyetlerini durdurmaya çağıran ve ‘Kapalı Maraş'ın herhangi bir bölümünü, sakinleri dışındaki insanlar tarafından yerleşime açmaya teşebbüs edilmesini kabul edilemez olarak değerlendiren ve o bölgenin devredilmesini talep eden 550 (1984) sayılı kararı’ yeniden teyit eden bir Cumhurbaşkanlığı Bildirisi yayınladı. Avrupa Birliği de bu süreçte Erdoğan'a uyguladığı baskıyı arttırdı ve  11 Aralık 2020'de Türkiye'nin Kapalı Maraş'taki tek taraflı eylemlerini kınayan bir açıklama yayınladı. Türkiye'nin faaliyetleri hız kesmeden devam ederken, AB 25 Haziran 2021'de yaptığı açıklamada, tutumunu yeniden teyit etti ve BMGK kararlarına tam anlamıyla uyulması çağrısında bulundu. Bu tür çok taraflı deklarasyonlar, güçlü bir kınama temeli oluşturuyor ve ABD'nin bu konudaki çabalarını derinleştirebileceği, AB ve BM'nin Türkiye'yi sorumlu tutacağı bir zemin sağlıyor.

'KIBRIS'I BİRLEŞTİRME UMUTLARINI BALTALIYOR'

Türkiye'nin Kapalı Maraş'taki ihlalleri Birleşmiş Milletler'in 5+1 Kıbrıs'ı yeniden birleştirme müzakerelerinde ilerlemeyi engellemesiyle birlikte geliyor. Kıbrıslı Türklerin Cenevre'deki en son turda Kıbrıs'ta iki devlet kurma önerisi - müzakerelerin 2017'de kesilmesinden bu yana ilk kez - BMGK Kararları ve uzun süredir devam eden kararlara uygun olarak Kıbrıs'ı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olarak yeniden birleştirme umutlarını baltalıyor. Türkiye'nin adada kalıcı bir siyasi çözüm arama konusundaki isteksizliğinin bir başka kanıtı olarak, Türk işgali altındaki Kıbrıs'taki askeri varlığını genişletmek amacıyla Lefkoniko (Geçitkale) Havaalanında insansız hava araçları için bir üs kurduğu bildiriliyor.

'ZİYARET DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye'nin Kıbrıs'ı yasadışı işgalinin yıl dönümü olan 20 Temmuz'da Türk işgali altındaki Kıbrıs'ı ziyaret etme planı, kabul edilemez bir durumu sadece daha da kötüleştirecektir. Türkiye'nin Kapalı Maraş'ın yeniden yerleşimini veya yeniden açılmasını desteklemeye yönelik her türlü girişiminin çok taraflı yaptırımlarla karşılanacağını şimdiden netleştirmek için AB ile birlikte çalışmanızı istiyoruz. Haklı olarak ABD dış politikasını insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine odakladınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin Kapalı Maraş'ı yeniden yerleştirmeye veya yeniden açmaya yönelik herhangi bir girişimi, bu ilkelerin ağır ihlali anlamına gelir. ABD ve AB, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a BMGK Kararlarını ve hukukun üstünlüğünü ihlal etmeye devam etmenin kabul edilemez olduğunu açıklamalıdır. Kıbrıs'a uzun süredir devam eden desteğiniz için teşekkür ediyor ve bu kritik konuda sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”