Avrupa Alevi Birliği Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın duruşması Kartal’da bulunan İstanbul Anadolu 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Musa Piroğlu ve Zeynel Özen duruşmayı takip etti.  

Turgut Öker ve avukatı Seyit Sönmez’in hazır bulunduğu duruşma kimlik tespitiyle başladı. 

BERAAT TALEBİ

Avukat Seyit Sönmez, “Mahkemenin özgürlükler karşısında ne tutum sergileyeceği bizim için önemlidir. Dava siyasi bir süreç sonuçta yargılamaya dönüşmüştür. Anayasa Mahkemesi sosyal medya hesaplarının izinsiz incelenmesini yasaya aykırı bulmuştur. Bunun da dikkate alınmasını istiyoruz” diyerek, beraat istedi. 

‘ALEVİLERİN İSYANINI DİLE GETİRDİM’

Turgut Öker ise, “Biz Alevi toplumunu mağdur eden adaletsizliklere, eşitsizliklere dikkat çekmek için örgütlendik. Dolayısıyla 20 milyon insanın feryadı suçmuş gibi algılanmaktadır. Biz hiçbir koşulda Alevilerin değerlerinin suçmuş gibi algılanmasını kabul etmiyoruz. Sonuç olarak yöneticisi olduğum Alevi toplumunun isyanını dile getirdim. Bunun bir suç gibi algılanmasını kabul etmiyorum” diye savunma yaptı. 

PARA CEZASI VERİLDİ

Mahkeme, Öker’e “Görevli memura görevi başında hakaret suçunu işlediği” iddiasıyla 8 bin 840 TL adli para cezası verdi. Hüküm infazının geriye bırakılması kararlaştırıldı. 

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA  

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Öker, 18 Haziran’da da hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla verilen 11 ay 20 gün hapis cezasını anımsattı. 

Öker, “Bu duruşmada da ben Avrupa Alevi Birliği Konfederasyonu Başkanıyken, özellikle de üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim adı verildikten sonra kamuoyuyla paylaştığımız düşüncelerimizde dedik ki; Hitler bugün Yahudiler için ne ifade ediyorsa Yavuz Sultan Selim’de Aleviler için aynı şeyi ifade ediyor. Bu kadar doğru bir şeyi ifade etmiş olmaktan dolayı bugün 8 bin 840 gibi bir para cezası aldım” diye konuştu. (İstanbul/MA)