İzmir Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki ağır hasta tutuklu Yusuf Bekmezci (82) yaşamını yitirdi. Yaşlılığın yanında, uyku apnesi, prostat, ileri derecede işitme kaybı, algı ve muhakemesinde ciddi sıkıntılar ve Alzheimer belirtileri gösteren Bekmezci, Fetullah Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında 23 Ocak 2020’de tutuklandı. İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderilen Bekmezci, 9 Nisan 2021’de “örgüt yöneticisi” olduğu iddiasıyla 17 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

47 GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDI

5 Ocak’ta geçirdiği katarak ameliyatı sırasında kalbi duran ve 47 gündür yoğun bakımda tutulan Bekmezci, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun 3 ay ceza infaz erteleme raporuna rağmen, İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi Bekmezci’nin infazının hastanede devam etmesine karar verdi.

İNSAN CANI HİÇE SAYILDI

Bekmezci’nin torunu, aynı zamanda avukatı olan Saadet Aytekin, şunları söyledi: “Dedemin dosyası Yargıtay aşamasındaydı. Hükmü onanmamıştı. Ancak mahkeme ağır hükümlüymüş gibi ‘cezanın infazı hastanede devam edilsin’ diye karar verdi. 17 Şubat Perşembe günü bize kararı gönderdiler. Cuma günü tekrardan Yargıtay’a başvurduk. Dedemin tahliyesi için hakimlerle de görüştüm. Bana ‘yoğun bakımda zaten. Tedavisi görülüyor. Tahliye etsek ne olur?’ diye söylemişlerdi. Böyle bir tutum sergilediler. İki kez Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talebiyle başvurduk. Tedbir talebimiz reddedildi. Bu durum hukuksuzluğun çok ötesinde bir şey artık. İnsan canını hiçe saymaktır. İki yıllık tutukluluk süresince de hastalıkları vardı, ancak yoğun bakımda entübe olmuş birini ‘kaçma’ şüphesi var diye tahliye etmediler” dedi.