Van’ın Edremit ilçesinde 80 yaşındaki Makbule Özer ile 79 yaşındaki eşi Hadi Özer, dün gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

2018 yılında evlerine yapılan polis baskınında çocuklarıyla birlikte gözaltına alınan Özer çifti hakkında yürütülen soruşturma sonucunda “örgüte yardım etmek” iddiasıyla dava açıldı. Yerel mahkeme Özer çiftine 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

23 Şubat 2022’de yerel mahkemenin Özer çiftine verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezasına avukatı Dilan Kunt Ayan itiraz ederek Makbule Özer’in cezasının ev hapsine çevrilmesi için Van İnfaz Hakimliği’ne başvuru yaptı. Ancak başvuru 15 Nisan’da “yasal şartların oluşmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Cezanın üst mahkemece onanması üzerine Özer çifti dün tutuklanarak cezaevine gönderildi.

YÜZDE 55 ENGELLİ RAPORU VAR

Tutuklanan 80 yaşındaki Makbule Özer’in bastonla adliyeye getirildiği, ayakta duramadığı ve bu şekilde cezaevine götürüldüğü görülüyor. Yüzde 55 engelli raporu bulunan Makbule Özer’in sağlık raporunda, sağ kulağında yüzde 56 duyma, sol kulağında ise yüzde 34 duyma bozukluğu olduğu, kontrol dengesini sağlamada yüzde 15 sıkıntı yaşadığı, sol omzunda kırık, omuz eklemlerinde kısıtlılık, sol omuz ve sol el bileğinde kırıklar, el bileği hareketlerinde kısıtlılık, kalça kemiğinde yaşanan rahatsızlığından dolayı ise ev içinde koltuk altı değnekle yürüyebildiği bilgileri yer aldı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Özer çiftinin kızı Naime Özer, tutuklamaya gerekçe yapılan 2018 yılındaki olayı anlattı.

EV BASKININDA İŞKENCE

Naime Özer, annesi Makbule Özer’in topladığı bitki ve otları şifalı ürünler haline getirerek bazı sağlık sorunu yaşayanlara yardımcı olduğunu söyledi.

24 Temmuz 2018’de eve gelen bir kadının çıkıkları için ilaç istediğini söyleyen Özer, “Annem onun çıkıkları için bir şeyler sürecekti. Daha tedavi devam ederken, evimiz basıldı. Yani eve gelen polisler sanki arama için değil, evi taramak için gelmiş gibiydiler. Evin bahçesine giren polisler, ‘Gençlik aşağı insin yoksa tararız’ diye anons etti. Üç katlı evde 10 kişi vardık. Hepimiz aşağıya indik. Bizi betona yüz üstü yatırdılar. Evde çocuk ve hamile kadınlar vardı. Onları da yüz üstü yatırdılar” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Polislerin kardeşinin başına silah dayayıp eve gelen kadının kim olduğunu sorduklarını ifade eden Özer, “Kardeşim de tedavi için geldiğini söyledi. Bunun üzerine kadını darp ettiler. Daha sonra evde arama yaptılar. Biz bahçedeydik. Kadını da eve götürüp 3 saat boyunca işkence yaptılar. Biz eve girdiğimizde kadının bir tutam saçı halının üzerindeydi. Yine kadına işkence yapılan yerde baston, su ve kova vardı” dedi.