İçişleri Bakanlığı tarafından “çocuklarının dağa kaçırıldığı” iddiasıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü binası önüne yönlendirilen ve burada bekletilen grubun bekleyişi sürüyor. İktidar yansılı medya, 3 Eylül 2019’dan bu yana HDP önüne kurulan çadırda bekletilenlerin sayısının sürekli arttığını yazsa da, çadıra polis korumasında gelip gidenlerin sayısı bugüne dek 10-15’i geçmedi.

Çadıra gelenlerin çoğunluğu aynı kişiler olurken, emniyet ve jandarma bünyelerinde oluşturulan özel birimler ise çocukları dağa giden yeni aileler bulma arayışında. Oluşturulan bu özel ekipler, grubun sayısını arttırmak için tehdit, şantaj veya iş vaadi dahil her türlü yolu deniyor. 

KAYYIM TEHDİDİ

Siirt'in Kurtalan ilçesinde yaşayan Başal ailesi de bu ailelerden sadece biri. İlçeye bağlı Karabağ (Besewan) köyünde yaşayan Halime Başal’ın (80) oğlu Zahir Başal, 1992 yılında PKK’ye katıldı. 

Edinilen bilgilere göre, Mart ayı başında ailenin evine bazı devlet görevlileri gitti. Giden bu kişiler, 80 yaşındaki anne Halime Başal ve köy muhtarı olan diğer oğlunu, yerine kayyım atama tehdidi ile HDP binası önüne gitmeye zorladı.

2 GÜN SONRA KÖYLERİNE DÖNDÜLER

Bu tehdit üzerine anne Başal, muhtar olan oğlu ile birlikte sadece iki günlüğüne 4 Mart’ta HDP binası önüne gitmek zorunda kaldı. İki gün sonra köyüne dönmek isteyen anne ve oğluna yeniden kayyım tehdidinde bulunup, para teklif edildi. Anne ve oğlunun bu tehditlere rağmen köylerine geri döndüğü öğrenildi.