Devrimci 78'liler Federasyonu, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik açılan kapatılma davasına dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada HDP hakkında kapatma davasına ilişkin “Bu davanın iddianamesinde yer alan yaklaşık 700 kişilik yasaklı listesinde HDP parti yöneticilerinin yanı sıra, Başta Federasyon Başkanımız ve Federasyona bağlı derneklerimizin üyeleri, aydınlar, yazarlar da yer almıştır” denildi.

‘FAŞİZMİN TA KENDİSİ’

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülerek eşi benzeri görülmemiş hukuksuzluğa imza atıldığı belirtilen açıklamada,  “Darbe şartlarını yaşıyoruz. 12 Eylül devam ediyor. Yeniden tahkim edilerek AKP eliyle devam ediyor. Milletvekilliğini düşürmek, aydınlara muhaliflere siyaset yasağı getirmek, İnsan Hakları yöneticilerine ve muhalif bir siyasi partiye operasyon düzenleyip sabaha karşı evlerini basarak gözaltına almak, darbe şartlarının ta kendisidir. Kendinden olmayan herkesi ‘terörist’ ilan eden bir zihniyet, bu operasyon ve saldırıları ‘Terörle mücadele’ kılıfı ile gizleyemez. Kendi iktidarı için tehlike gördüğü her anlayışa saldırmak, yok etmeye, susturmaya çalışmak faşizmin ta kendisidir” ifadelerine yer verildi.  

Operasyonların asıl amacının; ekonomide dibe vuruşu, salgınla mücadelede başarısızlığı, dış politikada yok oluşu, güvensizliği ve istikrarsızlığı örtmeye yönelik çabaların sonucu olduğu kaydedilen açıklamada, “Bunlar tükenmişliğin, yok olmuşluğun son çırpınışlarıdır” denildi.

‘HUKUKA AYKIRI’

Halkların iradesine yönelik operasyonun kabul edilemeyeceğinin altı çizilen açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Yerel seçimlerde HDP'yi ve Kürt seçmenini yanına çekemeyen iktidarın intikam operasyonudur. İktidar halkların iradesine saldırarak kazanacağını umuyor ancak tarih bunun tersini ispat etmiştir. 6 yıl öncesine dayanan gerekçelerle bugün saldırmak, gözaltına almak, siyasi operasyonlar yapmak hukuka, insan haklarına aykırıdır. Hiçbir akla, ahlaka ve vicdana sığmaz. ‘Her şey benim elimde, asker, polis, Jandarma, yargı, eğitim ve sağlık hepsi benim emrimde, ne istersem onu yaparım’ demek bu coğrafyamızda yaşayan halklarımızın kabul edebileceği bir şey değildir. Muhaliflere yönelik operasyonlardan vazgeçilsin, gözaltına alınanlar serbest bırakılsın, parti kapatma dahil hukuksuz tüm uygulamalardan vazgeçilsin.”