78’liler Girişimi, 68 kuşağının devrimci isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 6 Mayıs'ta idam edilişlerinin 48’nci yıldönümü nedeniyle yayınladıkları yazılı açıklama ile andı.

Açıklamada, Deniz Gezmiş ve devrimci öğrencilerin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi işgali ardından efsaneleşecek bir kuşağın temellerini attıkları belirtildi. “68 Kuşağının önde gelen bütün isimleri hâlâ genç insanları esinlendiriyor” denilen açıklamada, “Her yılın birçok günü, 71 hareketinden toprağa düşenleri anma günleri olarak akıllara geliyor. Denizlerin, Mahirlerin, İbrahimlerin anıldığı kimi zaman görkemli, kimi zaman mütevazı toplantılarda, bütün devrimci kuşakların yaşayan temsilcileri yan yana geliyor” ifadelerine yer verildi.

‘MİRASLARI DEVRİMCİLİKTİ’

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bıraktığı mirasın “devrimcilik” olduğu vurgulanan açıklamanın devamında,  “Onların bıraktığı miras, emperyalizme, oligarşiye ve faşizme karşı başkaldırı ruhuydu. Halkların kardeşlik, kadınların eşitlik mücadelesiydi. ‘Tam bağımsız Türkiye’, Kürt ve Türk halklarının ortak mücadelesi üzerinden ortak yaşam ideali idi. Böyle olduğu içindir ki, onlara karşı egemen sınıfların yöntemleri son derece kıyıcı oldu. Onların öldürülmesi, toplumun ve halkın vicdanında hala kapanmayan derin yaralar açtı. Bunun içindir ki 48 yıldır gençliğin esin kaynağı oldular. Tekelleşen medya onları ‘kanlı teröristler’ olarak halka sunmalarına rağmen ilk günkü gibi saflıklarını korudular. Böyle olduğu içindir ki, resmi olmayan tarihte, 78'lilerde ve ardılı genç kuşakların şarkılarında, şiirlerinde, romanlarında, öykülerinde yaşıyorlar!” denildi.