Kars'ta 2009 yılında “KCK” adı altında yapılan operasyonda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve 7 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan 76 yaşındaki hasta tutuklu Ali Boçnak’ın sağlık durumu gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor.

Kars'ta 2009 yılında "KCK” adı altında gerçekleştirilen gözaltı operasyonu kapsamında hakkında dava açılan ve sonrasında yapılan yargılamada 7 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan 76 yaşındaki hasta tutuklu Ali Boçnak’ın sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. 2013 yılında Yargıtay tarafından cezası onandıktan bir süre sonra tutuklanan Boçnak, 2017 yılından bu yan Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuluyor. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde de yer alan Boçnak'ın böbrek yetmezliğinin yanı sıra birçok hastalığı bulunuyor. 

ATK’DEN ‘GEREK YOK’ CEVABI

Babasının yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin konuşan Alpaslan Boçnak, "Babamın kimlik yaşı 76. Ancak gerçek yaşı 80'dir. 2018 yılında hemoroit ameliyatı oldu. Raporları Adli Tıp Kurumu'na gönderdik. Ama, ‘cezasını çekebilir, salıverilmesine gerek yok’ kararı verildi. Babam geçen ay da göbek fıtığından ameliyat oldu. Ameliyatından sonra karantina sürecine girdiği için onunla görüşemiyoruz” dedi. Bu yılın başından bu yana babasıyla sadece telefon üzerinden görüşebildiğini aktaran Boçnak, “Son ameliyatından sonra karnında şişmelerin olduğunu, böbrek yetmezliğinin başladığını söyledi. Kardeşim de aynı cezaevinde kalıyordu. Daha sonra kardeşimi Giresun’a gönderdiler. En azından kardeşim orada olsaydı babama yardımcı olurdu” diye konuştu. 

‘CEZASI ERTELENSİN’ TALEBİ

Babasının sağlık sorunlarından dolayı biran önce tahliye edilmesini isteyen Boçnak, babasının her hastaneye gidiş gelişinden sonra karantinaya alındığını söyledi. Boçnak, “Ziyaret günleri de o zamanlara denk geliyor. Ziyaretine gidemediğimiz için sadece telefonla görüşebiliyoruz. Hastalığından ve yaşından dolayı cezasının ertelenmesine veya ev hapsine çevrilmesini istiyoruz. Tahliye edilmesi için Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR  

Boçnak’ın eşi Besra Boçnak ise, hasta tutuklu eşinin derhal serbest bırakılmasını istedi.  Boçnak, “Eve gelmesini istiyorum. Şuan sağlık sorunları olduğu için cezaevinde ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Ev hapsinde olsa en azından yardımcı oluruz. Eşimi uzun bir süredir göremiyorum. Hasta bir insanın cezaevinde bulunması insani değil” diye seslendi.