Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, 1955 yılında İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik gerçekleşen organizeli saldırıların yıl dönümü olan 6-7 Eylül Pogromu verdiği için verdiği araştırma önergesi, “kaba ve yaralayıcı” gerekçesiyle kabul edilmedi. 

Meclis Başkanlığı, “ … aradan geçen 65 yıla rağmen halen pek çok kişinin “Pogrom” olarak nitelendirdiği olaylarla ilgili yüzleşme sağlamamıştır. Yaşanan olaylar bugün hale belleklerde tazeliğini korurken etkin soruşturmaların yürütülmemesi mağdurların adaletin yerini bulamadığı hissiyatı toplumsal barış için risk oluşturmaktadır” ifadelerini gerekçe göstererek önergeyi iade etti.  

‘KABUL EDİLMEZ’

Önergenin iade edilmesini değerlendiren HDP’li Gergerlioğlu, 6-7 Eylül 1955’te yaşananların aydınlatılması istediklerini belirterek, önergenin iade edilmesinin kabul edilmez olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, o tarihlerde çok vahim olayların yaşandığına işaret ederek, “Azınlıklara ait okullar, evler, işyerleri tahrip edildi. Mezara konulmuş cenazeler çıkarılıp bıçaklandı ve bunun gibi birçok şey yaşandı. Bunlar kayıtlara geçti, fotoğraflar ve belgeler var. Şimdi kim bunların yaşanmadığını söyleyebilir ki? Önergemiz ‘kaba ve yaralayıcı’ denilerek iade edildi. Kaba ve yaralayıcı olan 6-7 Eylül’de yaşananlardı” dedi.

‘NEFRET SALIDIRLARI DEVAM EDİYOR’

Türkiye’de buna benzer saldırıların yaşandığına dikkati çeken Gergerlioğlu,  Azerbaycan ve Ermenistan arasında çıkan çatışma sonrası dün İstanbul’da Ermeni Patrikhanesi’nin bulunduğu sokakta Azerbaycan bayrakları ile yapılan gösteriye işaret etti. Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “6-7 Eylül’ü bilen insanlar tedirgin olmaz mı. 6-7 Eylül’ün aynısının yaşandığı günlerdeyiz. Değişen bir şey yokken önergemiz reddedildi. Nefret saldırıları hala devam ediyor. İade edilmesi bundan sonra yaşanacak olayların sorumluluğunu almak demektir.”

Mezopotamya Ajansı / Diren Yurtsever