Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Remziye Tosun ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Newroz kutlamasında yöresel kıyafetleri gerekçesiyle 5 yaşındaki ikizlerin anne Zeynep B. ile gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergeleri, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Soru önergelerinin gerekçesinde, “Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde gerçekleşen Newroz kutlamasında 5 yaşındaki A.B ve E.B. isimli ikizler giydikleri yöresel kıyafet gerekçe gösterilerek alana alınmamış, anneleri Zeynep B. ile birlikte Bismil Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştür. Anne Zeynep B.'ye ‘Bu elbiseleri nereden aldınız?’, ‘Yasak olduğunu bilmiyor muydunuz?’ şeklinde sorular yöneltilip 5 yaşındaki çocukların parmak izleri alınmıştır. Serbest bırakılan Zeynep B., Newroz kutlamasının ardından ‘imzanız eksik’ denilerek Emniyet’e çağrılıp 1 günlük gözaltında tutulmuştur” denildi.

‘PARMAK İZİNİN GEREKTESİ NEDİR?’

Tosun ve Gergerlioğlu, bakanlara yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Bismil kolluk kuvvetleri, yöresel kıyafetlerin yasak olduğunu dile getirmiştir. Bakanlığınızca yöresel kıyafetlerin yasak olduğuna dair herhangi bir karar mevcut mudur? Karar mevcut ise hangi yasaya dayanarak yasaklanmıştır? Karar mevcut değil ise bu uygulama suç değil midir?

* 5 yaşındaki çocuklara gözaltı işlemi yapılması hangi yasa veya kararda yer almaktadır? 5 yaşındaki çocukların parmak izlerinin alınmasının gerekçesi nedir?

* Kolluk kuvvetlerinin bu uygulaması Bakanlığınızın talimatlarıyla mı gerçekleştirilmiştir? Herhangi bir talimat söz konusu değil ise kanunsuz ve usulsüz işlem yapan kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

* Anne Zeynep B.’nin gözaltına alınmasının gerekçesi nedir? Kolluk kuvvetlerinin Diyarbakır’da hukuksuz işlem yapmasını engelleyecek misiniz? Bakanlığınız bu konuda önlem alacak mıdır?”