Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe Semti Aziziye Mahallesi’nde annesiyle birlikte yaşayan Remziye Yoldaş (29), evli olduğu cezaevi firarisi Veysi Yoldaş (31)  tarafından dün akşam saatlerinde ateşli silahla öldürüldü. Firari Veysi Yoldaş ise olay yerinden kaçarak uzaklaştı. 

SAYISIZ SUÇ KAYDI VAR 

Hırsızlık olmak üzere 20’ye yakın suçtan kaydı bulunan Veysi Yoldaş, 9 yıl önce baskına gelen polislere pitpul cinsi köpeği saldırtıp, görevli memuru yaralamaktan cezaevine girdi. 

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDI 

Bu süre zarfında, annesinin yanına yerleşen Remziye Yoldaş’a evine dönmesi için baskı uygulayan Veysi Yoldaş, uzun bir süre kadını ve ailesini telefon üzerinden tehdit etti. 

AÇIK CEZAEVİNE GÖNDEİRLDİ 

Veysi Yoldaş, 9 yıl kapalı cezaevinde kaldıktan sonra sevk edildiği Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan 9 gün önce firar etti. Son 8 gün boyunca tehdit telefonları alan Remziye Yoldaş, Veysi Yoldaş’ın firar etmesinden hemen sonra karakola giderek şikayette bulundu. 

'ÇAĞRI ÜZERİNE KORUMA KARARI' 

Remziye Yoldaş'ın 22 Ağustos Cumartesi günü, polis merkezine giderek, Veysi Yoldaş'ın kendisini telefonla arayarak, ölüm tehdidinde bulunduğunu söyledi. Şikayet üzerine Yoldaş için, “çağrı üzerine koruma” uygulamasına karar verildi. Ancak 28 Ağustos akşamı, Remziye Yoldaş’ın oturduğu evin etrafında pusuya yatan Veysi Yoldaş, 8 yaşındaki kızıyla karşılaştığı eşini ateşli silahla önce darp etti, ardından ateş etti.  

'5 DAKİKADA GELİRİZ' DİYEN POLİS 45 DAKİKADA GELMEDİ 

Olaya şahit olan Remziye’nin ailesi ve komşuların polise haber vermesi üzerine, “çağrı üzerine koruma” uygulamasının aksine, polis olay yerine 45 dakika sonra geldi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Yoldaş, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşamını yitirdi. 

POLİSİN İHMALİ 

Yoldaş’ın kardeşi Mustafa Turan, olay öncesi ve olay günü yaşananları anlatarak, polisin ihmaline dikkati çekti. Mustafa Turan, Veysi Yoldaş’ın adli birçok suçtan tutuklu olduğunu belirterek, “Veysi kapalı cezaevindeyken, kardeşimi arayıp çocuğuyla kendi evine geçmesini istiyordu. Ancak onlara bakacak kimse olmadığı için, kardeşim ve yeğenim annemle kalıyordu. Biz bakıyorduk onlara. Bu duruma tepki gösteren Veysi, önce beni tehdit etti. Sonra kardeşimi tehdit etti. Bunca tehdide rağmen açık cezaevine alındı. Bu kadar suça karışmış biri nasıl olurda açık cezaevine alınır. Açık cezaevine geçtikten sonra firar etti. 9 gün önce amcasının oğullarının yardımı ile önce benim dükkanıma saldırdılar. Bana, ‘kardeşin akıllı olsun’ diyordu. Ben de ona firarda olduğunu gidip tüm cezasını yattıktan sonra evine dönmesini söylüyordum. Polisi aradım. Kaçtılar” diyerek yaşadıklarını anlattı. 

Kardeşinin öldürüldüğü güne dair polisin ihmaline vurgu yapan Turan, “Polis olay yerine 45 dakika sonra geldi. Kardeşim öldü. Oysa kardeşime tehlike anında ara, 5 dakikada geliriz diyorlardı. Gelemdiler” dedi.  

ÖLÜM TEHTİDLERİ ALIYOR 

Veysi Yoldaş tarafından ölüm tehditleri alan Turan, kardeşinin katilinin bir an önce tutuklanmasını istedi. 

Mezopotamya Ajansı / Arjin Dilek Öncel