Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi’nde 2019 yılında 40’ı aşkın öğrenciye cinsel tacizde bulunan müdür yardımcısı ve Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Burak Ercan’ın yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şırnak Şubesi üyeleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, HDP Cizre İlçe Örgütü, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ve üye avukatlar katıldı.

Fail Ercan'ın duruşmaya takım elbisesi ile İstanbul'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) katılması dikkat çekti. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, ilk olarak yeni 2 tanığın ifadesi alındı. Tanıklardan edebiyat öğretmeni Sevda Mağdur, birebir olaydan haberdar olmadığını belirterek, "Ancak bu olaylar açığa çıktıktan sonra bir öğrencim yanıma gelerek, Burak Ercan'ın kendisine yönelik cinsel içerikli bir yaklaşımın olduğunu söyledi. Bunu öğrendiğimde de tam hatırlamamakla beraber okul rehber öğretmeni ve okul idaresine ilettim" şeklinde konuştu.

TANIK ÖĞRETMEN İNKAR ETTİ

Ardından diğer tanık Eğitim Bir-Sen üyesi ve İngilizce öğretmeni Serpil Kazan ise Antep'ten SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Yaşanan olayları hatırlamadığını iddia eden Kazan, istismara maruz kalan öğrencilerin şikayetlerini inkar etti. Şüpheli ve çelişkili konuşan Kazan, "O dönem ben okulda müdür yardımcısıydım. Burak hoca sadece kılık kıyafete dikkat etmeyen öğrencileri yanıma getirirdi" dedi.

MÜTALAA HAZIRLANDI

Ardından iddia makamı ise fail Burak Ercan hakkında “Cinsel taciz” suçundan 4 ayrı mağdur hakkında hazırlanan mütalaayı mahkemeye sunarak, Ercan'ın cezalandırılmasını istedi. Öte yandan yine Ercan hakkında “Cinsel taciz” suçundan açılan diğer ikinci dosyanın da bileşmesini isteyen avukatların talebi mahkeme heyeti tarafından reddedilerek, ayrı yargılanmasına karar verildi.

‘OLAĞAN AKIŞA AYKIRI’

Savunma yapan Şırnak Barosu Başkanı avukat Rojhat Dilsiz ise yaşanan olay üzerinden üç buçuk yıl geçmesine rağmen dosyada yeni bir gelişmenin olmadığına dikkat çekerek, “Dosyada 38 öğrencinin şikayeti olması hayatın olağan akışına uygun değil. Bu coğrafyada maalesef kız çocuklarına herhangi bir durumla karşılaşmaları neticesinde kimisi söylemekten çekiniyor,  kimisi ise korktuğundan konuşmuyor. Dosyadaki beyanları ve somut delilleri değerlendirdiğimiz zaman dosya içerisinde mesajlaşma içeriği bulunmakta. Dosyada bulunan somut delillerden kaynaklı sanığın öğrencilerine cinsel tacizde bulunduğunu değerlendiriyoruz. Sanığın daha öncede delilleri karartma noktasında yoğun bir çaba içerisinde olduğuna şahit olduk. Dosya içerisinde de bu oldukça anlaşıyor. Bundan kaynaklı sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz. Öte yandan sunulan mütalaaya karşı savunma için ek süre talebinde bulunuyoruz” dedi.

SOMUT DELİLLERE RAĞMEN DELİL İSTEDİ

Fail avukatı Yasin Şen ise dosyada bulunan somut delillere rağmen cinsel tacize maruz kalan çocukların avukatlarına, “Dosyaya daha somut delil sunmalarını istiyoruz” diyerek talepte bulundu.

‘SANIĞI KORUYAN BİR MÜTALAA HAZIRLANDI’

 Son olarak savunma yapan mağdur  avukatlarından Salih Ecer de, “Sanığı koruyan bir mütalaa hazırlandı. Bizler artık tanık getirmekten sıkıldık. Yıllardır uğraşıyoruz, ancak mağdurları mahkemeye getiremiyoruz. Korktukları ve çekindikleri için duruşmaya katılmayı ret ediyorlar. Mağdurlardan biri daha önce davanın uzun sürmesinden kaynaklı, inancının kalmadığını belirterek şikayetini geri çekmişti. Daha önce de sanık olayı 'terör örgütleri'yle ilişkilendirerek kendini bu şekilde korumuştur. Bu yüzden hazırlanan mütalaa vicdanımızı rahatlatmıyor” diye belirtti.

KARAR DURUŞMASI

Yapılan savunmaların ardından avukatların fail Burak Ercan'ın tutuklu yargılama talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Davanın karar duruşması ise 11 Mart’a ertelendi.