Türkiye'de ifade özgürlüğünü kullandığı için soruşturmaya ve kovuşturmaya uğrayan gazeteci ve akademisyenler hakkındaki yasal süreci takip eden Expression Interrupted, İfade ve Basın Özgürlüğü Gündemi Raporu'nu yayınladı. Rapora göre 2021 yılının ilk dört ayında 213 gazeteci yargılandı, 20 gazeteciye 57 yıl 10 ay hapis cezası verildi. En az 14 gazeteci hakkında ise yeni soruşturma açıldı.

Dava ve açık kaynakların takibi ile elde edilen bilgilere dayanan raporda, İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklanmasına rağmen insan hakları alanındaki iyileşme beklentilerinin şimdiden boşa çıktığı belirtildi. 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 153’ÜNCÜ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) istatistiklerine göre 2020'de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesini en çok ihlal eden ülkenin Türkiye olduğu aktarılan raporda, Türkiye’nin Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2021 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 153’üncü sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Türkiye’de cezaevinde bulunan gazeteci sayısının 2016’dan bu yanan ilk kez 70’in altına düştüğüne dikkat çekilen raporda, bu düşüşle alakalı ise "Gazeteciler üzerindeki yargı baskısının hafiflemesi değil; zira yılbaşından beri tahliye edilen gazetecilerin çoğu beş yıla yaklaşan uzun tutukluluk sürelerinin ardından ve infaz sürelerinin dolması sonucunda serbest kalabildi" ifadelerine yer verildi. 

ÖZGÜR GÜNDEM'E 21 YIL CEZA

Raporda gazetecilere verilen cezalara ilişkin istatistikler ise şöyle paylaşıldı: 

"* Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında toplam 213 gazeteci haklarında açılan en az bir davada hâkim karşısına çıktı.

* Gazetecilerin sanık olarak yargılandığı devam eden dava sayısı en az 107 olurken, en az 16 gazeteci hakkında da yeni dava açıldı.

* 20 gazeteciye çeşitli suçlamalardan toplam 57 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

* Bu cezaların 21 yılı Özgür Gündem ana davası olarak bilinen davada kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski yöneticileri Eren Keskin, İnan Kızılkaya, Zana (Bilir) Kaya ve Kemal Sancılı hakkında oldu.

* 2021’in ilk dört ayında en az 9 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.

* 2021’in ilk dört ayında en az 20 gazeteci hakkında en az bir kez gözaltı işlemi uygulandı, bir gazeteci ise tutuklandı. 14 gazeteci haklarında açılan yeni soruşturmalarda ifade verdi.”