Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki 30 yıllık Ali Akdağ, farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG’lilerin cenaze namazını kıldırması ve kent meclisinde yer alması gerekçesiyle açılan soruşturmalar kapsamında Haziran 2019’da tutuklandı. Şırnak 3 Ağır Ceza Mahkemesi’nde Akdağ hakkında açılan iki ayrı davada, kent meclisinde yer aldığı gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay, HPG’lilerin cenaze namazını kıldırdığı gerekçesiyle de “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

Akdağ’ın avukatları, hapis cezasına karşı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundu. İtirazı reddeden mahkeme, verilen cezayı onadı. Bunun üzerine avukatlar dosyayı Yargıtay’a taşıdı. 

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Akdağ’ın kızı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, babasının yaşının ilerlediğini, tansiyon ve kalp rahatsızlığı sorunları yaşadığını söyledi. Babasının imamlık faaliyetleri gerekçesiyle tutuklandığını dile getiren Akdağ, babasının ayrım yapmadan herkesin cenaze namazını kıldığını söyledi.

HPG’lilerin cenaze namazını kıldırmakla suçlanan babasının, bir çatışmada yaşamını yitiren askerin de cenaze namazını kıldırdığını ifade eden Akdağ, babasının dini kurallara göre hareket ettiğini belirtti. 

‘NEDEN CENAZE NAMAZI KILDIN?’

Babasının suçsuz olduğunu söyleyen Akdağ, “Neden cenaze namazı kıldın dediler? İmamdı. Görevini yaptı. Sonuçta kim olursa olsun görevini yapar. Babamın dine göre hareket etmesini suç sayıyorlar. Bu normal bir şey değil. Babamın derhal tahliye edilmesi gerekiyor. Tansiyon ve kalp hastası bir insan bu pandemi şartlarında cezaevinde kalamaz. Namaz kıldığı için 7 yıl ceza verildi. İnsan mı öldürdü?” diyerek tepki gösterdi. 

Babasının yaşlı ve hasta olduğunu dile getiren Akdağ, babası ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı. 

MA / Zeynep Durgut