Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 30 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Hanefi Bilgin (58) bu sabah koğuşunda yaşamını yitirmiş halde bulundu. Cezaevi yönetimi tarafından aranan ailesine tutuklu Bilgin’in kalp krizi geçirdiğini iddia etti. Bolu’dan Ankara Adli Tıp Kurumu’na (ATK) getirilen Bilgin’in cenazesi yapılacak otopsi işlemleri ardından Bingöl’e götürülecek.

Haberi alan aile bireyleri Ankara ATK önünde yaşamını yitiren Bilgin’in cenazesini almak için bekliyor. Bilgin’in ailesinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara il örgütü, milletvekilleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), ATK önünde cenazenin alınmasını bekliyor.

Serbest kalmasına 5 ay kala yaşamını yitiren Mehmet Hanefi Bilgin’in ağabeyi Veysel Bilgin, kardeşinin tahliyesini beklerken, ölüm haberini aldıklarını söyledi. 

‘TAHLİYESİNİ BEKLİYORDUK’

MA'ya konuşan ATK önünde bekleyen Bilgin ağabeyi Veysel Bilgin, kardeşinin 1992’den beri tutuklu olduğunu söyledi. Bilgin, kardeşinin 3 yıl önce kalp krizi geçirdiğini belirtti. “Biz tahliyesini bekliyorduk, tedavi ettirmek için bekliyorduk” diyen abi Bilgin, “3 haftadır annem görüşüyordu telefonda genel olarak konuştuğumuzda da 27 Haziran’da tahliye olacaktı. Artık bunları konuşuyorduk. Cezaevindeki koşullarla ilgili kendisi bilgi vermiyordu” dedi.

İLÇE CEZAEVİNE SEVK TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Kardeşinin cezasının bir yılın altına düştüğü için denetimli serbestlik ya da ilçe cezaevlerine sevk için başvuruda bulunduğunu belirten Bilgin, başvurusu olduğunu ancak reddedildiğini söyledi. Bilgin, “Onun dışında ilçe cezaevlerine yasal vasisi olduğum için benim bir başvurum oldu.İlçe cezaevlerine sevk edilmesini istedik ancak reddedildi. 5 ay sonra tahliyesini bekliyorduk” şeklinde konuştu.

‘ÇOK ÜZGÜNÜZ’

Bilgin, “Çok üzgünüz, kardeşimin tahliyesini beklerken ölüm haberi geldi, ölüm haberiyle uyandık. Şu an Adli Tıp Kurumu’nun sonucunu bekliyoruz ondan sonra Bingöl'e gidip kardeşimizi defnedeceğiz” dedi. 

HDP'DEN AÇIKLAMA

Hasta tutuklu Mehmet Hanefi Bilgin’in cezaevinde yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan HDP, “Tutsakların yaşamına yönelik sistematik saldırı karşısında, siyasal, toplumsal mücadelemizi yükselteceğiz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren tutuklu Mehmet Hanefi Bilgin’e dair yazılı açıklama yaptı. Son dönemlerde cezaevlerinde yaşanan ölümlere bir yenisinin daha eklendiğine dikkat çekilen açıklamada, “30 yıldır hapishanede bulunan Mehmet Hanefi Bilgin adlı tutsak, kaldığı Bolu F Tipi Cezaevi’nde geçirdiği kalp krizi neticesinde dün gece hayatını kaybetmiş ve böylece son 3 ay içinde hapishanelerde yaşamını yitiren tutsak sayısı 8’e ulaşmıştır” denildi.

‘ÖLÜM KORİDORU OLUŞTURULDU’

Yaşanan ölümlerin cezaevlerini ölüm evlerine dönüştüren iktidarın politikalarından ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:  “Devlet hapishanede bulanan mahpusların yaşam hakkını korumak ile Anayasa ve AİHS hükümleri gereği sorumlu olmasına rağmen, sorumluluklarını yerine getirmek bir tarafa tutsakları ölüme sürüklemek için sağlığa erişim hakkı başta olmak üzere tüm haklarını askıya alarak, hapishaneleri fiziksel ve psikolojik işkence merkezleri haline getirmiş, Adli Tıp Kurumu ve İdare Gözlem Heyetleri eliyle hasta mahpuslar için adeta ölüm koridoru oluşturmuştur

HESAP SORACAĞIZ

Ülkeyi çoklu krize sürükleyen iktidar, başta hapishaneler olmak üzere tüm ülkeyi yaşanılamaz hale getirmiştir. Bir kez daha ifade etmek isteriz ki; bu topraklarda adaleti tesis etmenin yolu Adalet Bakanı’nı değil, adalet karşıtı zihniyeti değiştirmekle mümkün olacaktır. Bu bilinçle, tutsakların yaşamına yönelik sistematik saldırı karşısında, siyasal, toplumsal ve adalet mücadelemizi yükselteceğimiz gibi, hukuk zemininde de bu ölümlere neden olanlardan elbette hesap soracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.”